Japanska etika: Vratili 25 miliona eura izgubljenog novca

Dodajte komentar

Prošle godine su pošteni nalazači u Japanu predali policiji oko 3,34 milijardi jena (25 miliona eura) pronađenog novca koji su pojedinci izgubili, saopštila je policija, koja navodi da je skoro tri četvrtine sume vraćeno legitimnim vlasnicima.

Kada Japanci pronađu novčanik, oni ga predaju najbližoj policijskoj stanici, koja u većini slučajeva pronađe osobu koja je novčanik izgubila ili zaboravila.

Jedno lice je pronašlo iznenađujuću sumu novca u jednoj sportskoj torbi, čak 18,44 miliona jena (136.500 eura), dovoljno da sebi priušti mali stan u Tokiju.

Blizu 74 odsto od ukupne sume pronađenog novca u 2014. vraćeno je vlasnicima, precizirao je portparol policije.

Prema japanskom zakonu, ako izgubljeni predmet niko ne traži, nakon tri mjeseca lice koje ga je predalo vlastima može da ga zadrži, prenosi AFP.

Interesantno je da je oko 390 miliona jena završilo u gradskoj kasi u Tokiju, jer se legitimni vlasnici nisu javljali, a oni koji su pare pronašli odrekli su se tog novca.

Ovo japansko poštenje pojačano je strahom da bi pronađeni novac mogao donijeti nesreću te se zbog toga Japanci odriču pronađenih para.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *