Preminuo najbogatji Italijan i vlasnik Nutelle

Dodajte komentar

Michele Ferrero, najbogatiji čovjek u Italiji i vlasnik globalnog carstva čokolade i slatkiša, umro je u subotu u 89. godini, objavila su dvojica radnika njegove kompanije.

Njegova smrt će vjerojatno podstaći nagađanja o nasljedniku, a možda i probleme u porodičnoj kompaniji, Grupi Ferrero, koja raste uprkos najdužoj italijanskoj recesiji od Drugog svjetskog rata.

Ta kompanija proizvodi namaz Nutellu, praline Ferrero-Rocher i Kinder jaja, a analitičari i bankari smatraju je najvrjednijom privatnom kompanijom u Italiji. Milijarder je umro kod kuće u Monte Carlu, nakon duge bolesti, rekao je jedan od radnika.

Ferrerov sin Giovanni, direktor Ferrero grupe odbacio je krajem 2013. sugestije da je za tu italijansku firmu zainteresiran veći švajcarski konkurent Nestle, te je rekao da Ferrero nije na prodaju.

Stariji Ferrero nije mnogo govorio i izbjegavao je publicitet, a malu fabriku čokolade iz Pijemonta pretvorio je u globalnog giganta. Vodio je Ferrero “čeličnom rukom”, ali lokalno stanovništvo ga je voljelo jer je davao zajednici, a zaposleni su imali izvrsne uslove rada.

Sve do prije koju godinu, Ferrero je svaki dan helikopterom iz vile u Monte Carlu putovao u sjedište kompanije u slikovitom gradiću Albi na sjeveroistoku Italije, gdje je učestvovao u stvaranju novih proizvoda.

Časopis Forbes opisao ga je kao najbogatijeg slastičara na svijetu, a on i porodica bili su s 23,4 milijarde dolara na 30. mestu Forbesove liste najbogatijih.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *