Novi vjetrovi kapitalizma: General Electric će dozvoliti dioničarima da predlažu direktore

Dodajte komentar

General Electric (GE) omogućit će dioničarima da predlažu korporativne direktore, a spremnost na reforme jedne od najvećih američkih kompanija mogla bi navesti i druge da dioničarima daju mogućnost većeg uticaja na poslovanje kompanije.

Novi podzakonski akti GE-a, koji su nedavno stupili na snagu, omogućiće da jedan ili grupa do 20 dioničara, koji posjeduju više od 3 posto dionica kompanije, predlažu do 20 posto direktora upravnog odbora.

Dosad je sve direktore predlagao posebni savjet upravnog odbora, u konsultacijama s odborom, a dioničari nisu imali pravo predlaganja nago samo glasanja za predložena imena.

Prije nekoliko godina američka Komisija za hartije od vrijednosti prihvatila je pravila o dioničkim društvima koja dopuštaju dioničarima, ako ispunjavaju određeni prag, da predlažu direktore korporativnih odbora, s obzirom da bi se ti odbori trebali zalagati za interese dioničara.

Međutim, Ekonomska komora SAD-a i Poslovni okrugli sto, udruženje izvršnih direktora najvećih američkih kompanija, uspjeli su da ospore ta pravila na sudu jer bi, smatraju, išla na ruku aktivističkim investitorima koji kupuju udjele u kompanijama i lobiraju za veća ovlaščenja u upravljanju i druge promjene. A to bi, tvrde, moglo ići u korist tim investitorima, ali ne i svim dioničarima kompanije.

Zbog toga ta pravila nisu postala obveza, pa dioničari sada moraju podnijeti zahtjev kompaniji u kojem traže promjene opštih akata ako žele da predlažu direktore, osim ako kompanije, poput GE-a, ne odluče da same dobrovoljno promijene akte.

Zbog toga je ta pravila dosad dobrovoljno prihvatio mali broj kompanija, dok je velik broj kompanija odbacio napore dioničara.

“GE je upravo očitao lekciju korporativnoj Americi šta je odgovoran odbor” kazao je Scott M. Stringer, koji nadgleda gradske penzione fondove u New Yorku i već se dugo zalaže da se dioničarima omogući veći uticaj na izbor direktora.

Stručnjaci se nadaju da će potez GE-a uticati i na druge kompanije.

“GE je dugogodišnji lider u korporativnom upravljanju, pa bi činjenica da je njegov odbor preduzeo ovaj korak mogla povećati interes i drugih odbora da razmisle o ovom pitanju”, kazao je John Olson, advokat u kompaiji Gibson, Dunn & Crutcher.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *