Zbog auto-puta skuplje gorivo

Dodajte komentar

Namjenska taksa na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru najnoviji je namet koji će crnogorski građani morati da plaćaju za finansiranje dijela troškova izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare.

Uvođenje takse dio je ekonomskih reformi države u periodu od 2015. do 2017. godine, koje su usvojene na prošloj sjednici Vlade, a njome će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura. Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice SmokovacMateševo, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, pišu Dnevne novine.

Otplata duga povećala akcize

Pored uvođenja takse na gorivo, Vlada će zbog otplate duga za izgradnju prioritetne dionice auto-puta tokom ove godine povećati akcize na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, a budžetski prihodi biće uvećani i novim porezima na kafu i dobitke od igara na sreću.

Povećanje akciza i izmjena potrebnih zakona uslijediće u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija juče nijesu željeli da saopšte koliko će tačno poskupjeti akcizni proizvodi.

“Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, izmjene Zakona o akcizama planirane su za drugi kvartal 2015. U cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa zakonodavstvom Evropske unije, revidiranjem ovog zakona, izvršiće se postepeno povećanje akciznih stopa na akcizne proizvode, koji će se nakon izvršene analize njihovog uticaja na budžet i poslovni ambijent, predložiti Vladi”, kazali su u resoru, kojim rukovodi Radoje Žugić.

Kafa suplja 15 odsto

Odluka o uvođenju poreza na kafu, zbog kojih će ovaj proizvod poskupjeti 15 odsto, uslijedila je nakon što je Evropska komisija naredila Crnoj Gori da od 1. januara ove godine ukine akcize na taj napitak.

Shodno Predlogu zakona o porezu na kafu, koji je u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da se porez plaća prilikom uvoza ili proizvodnje kafe na teritoriji Crne Gore.

“Visina poreza za neprženu kafu predložena je u iznosu od jednog eura po kilogramu neto mase, za prženu kafu 0,80 eura, za ljuspice i opne od kafe jedan euro, ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe 1,30 eura. Na zamjene kafe koje sadrže kafu, preparate na bazi ekstrakata, esencije i koncentrate od kafe ili na bazi kafe kao i napitke i bezalkoholna pića koji sadrže kafu, ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe, predloženo je da se plaća porez u visini od 2,50 eura za jedan kilogram neto mase kafe sadržane u gotovom proizvodu”, ukazali su u Ministarstvu finansija.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji je zvanično stupio na snagu 1. januara, predviđa se oporezivanje dobitaka od igara na sreću po stopi od 15 odsto. Uvođenjem ovog poreza, kladionice su dužne da od 100 eura dobitka igraču isplate 85, a državi 15 eura.

Predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet više puta su saopštili da su usvojene izmjene i dopune neustavne, te da igrače tjeraju u ilegalu. Njihovu peticiju, kojom će tražiti od Skupštine da na dnevni red uvrsti izmjene zakona koje bi poništile određivanje poreza na dobitke na ovakav način, potpisalo je više od 18.000 građana.

Obezbijediti smanjenje stope sive ekonomije

Osim navedenih nameta, Vlada planira da novac za finansiranje prioritetne dionice auto-puta Mateševo-Smokovac obezbijedi sužavanjem zone sive ekonomije, odnosno uvođenjem krivične odgovornosti poslodavaca za isplatu zarada bez plaćanja poreza i doprinosa. Tu mjeru ranije je najavilo Ministarstvo finansija, a prema podacima Poreske uprave 50 najvećih poreskih dužnika duguje oko 93 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja.

U cilju postizanja uravnoteženja budžeta, Vlada će smanjiti više stope poreza na dohodak fizičkih lica sa 15 na 13 odsto i povećati stope doprinosa za zdravstveno osiguranje za 0,5 procentna poena.

Gradnja na proljeće

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nedavno je najavio da će gradnja auto-puta početi krajem maja, a Vlada će po tom osnovu iz budžeta godišnje morati da izdvaja 206 miliona eura.

Finansiranje 

– Za finansiranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare Vlada se kreditno zadužila kod kineske Exim banke u iznosu od 690 miliona eura.

– Otplata kredita počeće 2021. godine, a maksimalna godišnja rata biće oko 60 miliona eura.

– Ukupna cijena 41 kilometra auto-puta je 809,6 miliona, od kojih država sama mora da obezbijedi 120 miliona eura.

– Troškovi auto-puta sa kamatama trebalo bi da budu 1,1 milijardu. Godišnja kamatna stopa je dva odsto.

Taksa na gorivo

Postojeća akciza na gorivo koja se obračunava po litru je 35 centi. Početkom gradnje autoputa na nju će biti dodata namjenska taksa u iznosu od 0,05 eura po litru.

Prije početka naplate takse potrebno je izmijeniti Uredbu o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, što još nije urađeno. Izmjene moraju biti usvojene na sjednici Vlade.

Cijena nafte na svjetskom tržištu posljednjih mjeseci spustila se na šestogodišnjem minimumu, a gorivo je u Crnoj Gori u prošloj godini pojeftinilo oko 30 centi po litru.

Uvođenjem poreza kafa će poskupjeti 15 odsto. Predloženi porez na prženu kafu iznosi 0,80 eura, a na neprženu jedan euro.

Akcize na alkoholna pića, koje trenutno iznose od pet do 650 eura u zavisnosti od sadržaja alkohola, biće povećane u drugom dijelu godine.

I povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode najavljeno je za drugi dio 2015. godine. Akcize na cigarete u novembru 2014. povećane su za 36 centi po paklici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *