Opasna oluka: Obama predlaže porez od 19 posto na inostranu zaradu kompanija

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barack Obama će u proračun za 2016. uključiti jednokratni porez od 14 posto na oko dva bilijuna dolara zarade američkih tvrtki u inozemstvu i uvesti porez od 19 posto na buduće profite, objavila je u nedjelju Bijela kuća.

Jednokratnim porezom financirat će se infrastrukturni projekti i popuniti rupa u fondu za cestogradnju.
Obamin proračun za 2016., koji bi trebao biti objavljen u ponedjeljkak, podjednako je politički i financijski dokument. Da bi se usvojio, trebat će mu odobrenje Kongresa, a puna potpora republikanske većine malo je vjerojatna.

Bijela kuća već dugo kritizira američke tvrtke da izbjegavaju plaćanja poreza kod kuće. Dva prijedloga dio su šire porezne reforme koja bi, nada se Obamina administracija, trebala olakšati plaćanje poreza američkom srednjem sloju.

“Ovaj bi prijelazni porez značio da tvrtke moraju platiti porez odmah, na dva bilijuna dolara koje već imaju u inozemstvu, umjesto da im se omogućuje da beskonačno odgađaju plaćanje bilo kojeg poreza u SAD-u”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

“Umjesto dobrovoljne repatrijacije, kojoj se predsjednik protivi i koja bi dovela do gubitka prihoda, predloženi prijelazni porez je jednokratan, obvezan porez na ranije neoporezovanu zaradu u inozemstvu, bez obzira je li ona prebačena u SAD”, istaknuo je.

Ubuduće bi američke tvrtke trebale plaćati 19 posto poreza na svu stranu zaradu u trenutku kada se ona ostvari, a olakšice bi se davale na plaćene poreze u inozemstvu, dodao je dužnosnik.

“Nakon tog početnog plaćanja, zarada iz inozemstva mogla bi se reinvestirati u SAD-u bez dodatnog oporezivanja što bi tvrtke potaknulo na otvaranje radnih mjesta kod kuće”, naglasio je.

Cilj Obamina prijedloga je zatvaranje poreznih rupa i sprječavanje multinacionalnih korporacija da izbjegavaju plaćanje poreza na zaradu u inozemstvu ili prebacivanje iz SAD-a u druge zemlje na različite načine kako bi smanjile prohode za oporezivanje u SAD-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *