Hypo: Konverzijom franka u euro 15 odsto manja kamatna marža

Dodajte komentar

Hypo Alpe Adria banka HAAB je, povodom aktuelne situacije izazvane rastom švajcarskog franka CHF, odlučila da klijentima, ako žele konverziju u eure, smanji kamatnu maržu 15 odsto.

Iz HAAB su saopštili da će klijentima koji ne zaostaju u isplati mjesečnih iznosa duže od 90 dana, ukoliko prihvate konverziju u eure, ponuditi smanjenjenje kamatne marže za 15 odsto u odnosu na ugovoreni nivo, gdje bi se umjesto tromjesečnog Libora sada na maržu dodavao tromjesečni Euribor, prenosi CDM.

Tako, na primjer, ako je klijent svojevremeno ugovorio maržu 4+tromjesečni Libor, sada mu banka nudi, nakon konverzije, za 15 odsto manju maržu, koja će tada da iznosi 3,4 odsto, na šta se dodaje tromjesečni Euribor, što na današnji dan daje ukupno ponuđenu kamatnu stopu 3,48 odsto.

Na zahtjev klijenta, banka može odobriti i grejs period do 12 mjeseci, pri čemu bi klijent u tom periodu plaćao samo kamatu, ne i dio glavnice za otplatu.

“Takođe, klijent na svoj zahtjev može da dobije i produženje roka otplate kredita, čime bi umanjio svoju mjesečnu obavezu. Otplata će moći da traje ukupno do 25 godina, ili najkasnije do 75 godine života klijenta, ako dostavi polisu životnog osiguranja (do 70. godine bez polise)”, rekli su iz HAAB.

Sve troškove vezane za novi aneks ugovora, usluge notara, upis hipoteke i ostale troškove sprovođenje ugovora snosila bi banka.

Kurs po kome bi se obavila konverzija u eure je sadašnji važeći kurs, s obzirom na to da, kako je objašnjeno, i banka na isti način plaća obaveze prema kreditorima iz svojih deviznih pozicija, po sadašnjem kursu.

“Klijenti koji kasne sa plaćanjem obaveza duže od 90 dana, mogu da se takođe obrate za konverziju iz CHF u EUR pod povoljnijim uslovima kada je riječ o kamati, roku otplate i grejs periodu, gdje bi se na Kreditnom odboru banke razmatrao svaki pojedinačni zahtjev, u zavisnosti od kreditnog rejtinga konkretnog klijenta i procjene rizika za banku”, rekli su iz HAAB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *