Pokušaj državnog udara u Makedoniji

Dodajte komentar

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je spriječen pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka i nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Portparol ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Koteski izjavio je na konferenciji za štampu u Skoplju da će danas biti podnijeta krivična prijava protiv četiri lica zbog pokušaja zbacivanja vlade.
Među osumnjičenima je lider glavne opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev, bivši šef obavještajne službe, njegova supruga i još jedna osoba.

Policija je saopštila da se radi o pokušaju da se prikupe podaci protiv vlade i da se time ucjenjuje premijer Nikolu Gruevskog da raspusti svoj kabinet i raspiše vanredne izbore.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je opozicioni lider Zoran Zaev pokušao da ga ucijeni razgovorima dobijenim prisluškivanjem, na konferenciji za novinare sazvanoj nakon saopštenja MUP-a o podnošenju krivičnih prijava protiv četiri osobe, među kojima je lider opozicije, zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Gruevski je rekao da je imao četiri sastanka sa Zaevom između septembra i novembra, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) uđe u vladu i zaprijetio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi, prenijela je MIA.

“Zaev je htio da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obavještajne službe”, rekao je Gruevski.

Zaev je rekao da posjeduje razgovore predsjednika, predsjednika parlamenta, članova vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.

“Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije”, rekao je premijer.

Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev prijetio njemu i vladi i dodao da postoje “neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje”.

“Zaev je rekao da je održao seriju sastanaka sa tom stranom službom i tražio da mi formiramo tehničku vladu Makedonije”, istakao je premijer.

Proteklih pet mjeseci, Zaev i visoki zvaničnici SDSM su najavljivali da posjeduju “bombu” koja će proizvesti pad vlade.

Makedonski državni tužilac potvrdio je da je policija podnijela krivične prijave protiv četiri osobe, uključujući bivšeg šefa državne bezbjednosti Zorana Veruševskog i njegove supruge.

Svi osim Zaeva su u pritvoru, a lider opozicije je predao pasoš, prenio je Rojters.

Zaev je demantovao optužbe, navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spriječe objavljivanje, kako je rekao, zapaljivih dokaza kriminalnog djelovanja konzervativne vlade premijera Gruevskog.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je rekla da je ovo prvi put u istoriji Makedonije da su protiv nekog lica podignute optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka.

Jankuloska je rekla da su neki od elektronskih fajlova pronađenih kod Veruševskog povjerljivi, a da drugi ukazuju na nelegalno prisluškivanje telefona.

“Zadovoljni smo materijalnim dokazima koje imamo da podržimo optužbe i ostavićemo kancelariji tužioca da odredi njihovu vrijednost”, dodala je ministarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *