Na prodaji manjinski paket Montenegroairlines, Aerodromi ostaju državni

Dodajte komentar

Nema prostora da privatizacija Aerodroma Crne Gore AD bude naknadno uvrštena u Plan privatizacije za ovu godinu, budući da je riječ o jednom od najuspješnijih crnogorskih preduzeća, saopšteno je Vikend novinama u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Kada je u pitanju najavljena privatizacija nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnsa (MA), u Ministarstvu naglašavaju da će se na prodaji naći manjinski paket akcija, te da će država zadržati većinsko vlasništvo u toj kompaniji, pišu Dnevne novine.

Jasan i nedvosmislen stav

Sudbina crnogorskih aerodroma prethodnih mjeseci bila je česta tema i jedna od glavnih tačaka sporenja koalicionih partnera dPs i SDP. Oni su krajem decembra dogovorili da se urade analize modela davanja koncesija za menadžment, zbog čega je došlo do izostanka te firme sa liste preduzeća čija je privatizacija planirana u ovoj godini.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kojim rukovodi ministar Ivan Brajović iz redova SDP-a, ponovili su da je njihov stav po pitanju privatizacije Aerodroma jasan i nedvosmislen, te da se oštro protive prodaji tog preduzeća.

“Aerodromi Crne Gore su jedno od najuspješnijih crnogorskih preduzeća, sa konstantnim povećanjem putnika na godišnjem nivou i sa ostvarenom dobiti na kraju svake kalendarske godine. Vlada je usvojila Master plan koji definiše infrastrukturne razvojne projekte na aerodromima Podgorica i Tivat do 2030. godine, a kompanija ima potencijal da ih sama planira”, kazali su u Ministarstvu.

Za privatizaciju crnogorskih aerodorma ili saradnju u vidu privatno-javnog partnerstva interesovanje su ranije iskazale francuska Vinci grupa i kanadska kompanija SNC Lavalin.

Zadržati većinsko vlasništvo

Predlogom plana privatizacije za 2015. godinu, koji je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio početkom sedmice, između ostalog je pred- viđeno pripremanje i sprovođenje tendera za privatizaciju MA. Nacionalni avio-prevoznik, kojeg Vlada pokušava da proda 11 posljednjih godina, već dugo bilježi gubitke u poslovanju, a zbog uske povezanosti predstavlja i teret Aerodromima. Na uštrb državnog budžeta, Vlada će i ove godine preuzeti 3,7 miliona eura duga MA.

Komentarišući planiranu privatizaciju MA u Ministarstvu su istakli da će predmet eventualnog tendera biti prodaja manjinskog paketa akcija potencijalnom investitoru.

“Imajući u vidu da je u vlasništvu Vlade Crne Gore 99,9 odsto akcija nacionalnog avioprevoznika, zainteresovanom investitoru može biti ponuđeno 50 odsto minus jedna akcija, dok preostali dio ostaje u državnom vlasništvu. Nacionalno zakonodavstvo iz oblasti vazdušnog saobraćaja, koje je potpuno usklađeno sa legislativom Evropske unije iz ove oblasti, sadrži uslov u vezi sa većinskim vlasništvom i efektivnom kontrolom nad vazdušnim prevoznikom, zbog čega će predmet eventualnog tendera biti prodaja manjinskog paketa akcija potencijalnom investitoru”, naveli su u Ministarstvu.

Rano je za priču o cijeni

Kada je u pitanju cijena po kojoj će u eventualnom postupku dio akcija MA biti ponuđen potencijalnom investitoru, u Ministarstvu naglašavaju da je rano govoriti o tome.

“Zadatak tenderske komisije je da, između ostalog, utvrdi i cijenu po kojoj će određeni paket akcija biti ponuđen na tržištu. Svakako da je pred njom kompleksan posao, budući da postoji veliki broj faktora koji u konačnom mogu odrediti cijenu. Pomenućemo samo neke tržište vazduhoplovnih usluga i položaj kompanije na istom, razvijenost mreže destinacija, odnos sa partnerima i drugim avio kompanijama” zaključili su u Ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *