Varufakis na “jamahi” u vladu

Dodajte komentar

“Slučajnom i radikalnom” ministru finansija Grčke sve više pripada i epitet “neformalni”, što je potvrdio i načinom na koji je jutros došao na posao.

Janis Varufakis, ključni čovek u Vladi Aleksisa Ciprasa, izazvao je veliku pažnju kada je pred zgradu vlade stigao na svom motoru “jamaha”, od 1300 kubika.

“Ako je nekome trebao dokaz je je Grčka ušla u novu eru – evo ga”, rekla je tim povodom Helena Smit, dopisnica Gardijana koja prati situaciju u Grčkoj.

Kako je ocijenila, njegova pojava je daleko od svega što je politička Grčka vidjela i potvrđuje predviđanja da je Janis Varufakis najatraktivniji političar koga imaju.

Tako ga je, na primjer, prvog dana na poslu, pratila “armija” učenica koje su ga ushićeno slikale mobilnim telefonima.

A uz vijest da je grčka vlada pootpuštala savjetnike i na posao vratila 600 čistačica iz javnog sektora, išla je i fotografija na kojoj Varufakis opušteno, sa rancem na leđima, ćaska sa njima.

Inače, cijena modela “jamaha XJR 1300” je oko 10.000 eura.

Varufakis je doktor ekonomije, britanski đak, bloger, gejmer i čovjek koji bi mogao da protrese temelje moderne Evrope. Sebe opisuje kao “libertarijanskog Marksistu”, a mjere štednje Evropske unije finansijskim pandanom metodama mučenja CIA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *