Naftovod SAD-Kanada, sunovrat cijena

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su mješovite nakon što je američki Senat izglasao zakon kojim se omogućava izgradnja naftovoda od Kanade do rafinerija na jugoistoku SAD.

Ta odluka je podgrejala zabrinutost zbog obilnih zaliha nafte u svijetu.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 44,55 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 16 centi na 48,97 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI se u jednom trenutku spustio ispod 44 dolara za barel, što je nivo posljednji put zabilježen u martu 2009.

Senat je juče izglasao zakon kojim se dozvoljava izgradnja kontroverznog naftovoda Kiston XL. Nakon višenedeljne oštre debate, zakon je izglasan sa 62 glasa za i 36 protiv. Naftovodom, koji bi trebalo da bude dug gotovo 3.000 kilometara, 800 hiljada barela nafte bi se svakog dana od kanadskog naftonosnog pijeska prenosilo do rafinerija u priobalju Meksičkog zaliva.

Zagovornici tvrde da bi izgradnja naftovoda dala podsticaj američkoj privredi i otvorila 42 hiljade radnih mesta tokom dvogodišnje izgradnje.

Nafta je izgubila više od polovine vrijednosti od juna, kada je koštala više od 100 dolara po barelu. Padu cijena nafte doprinijelo je gomilanje zaliha, snažna proizvodnja iz škriljaca u SAD i slaba globalna tražnja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *