Krediti i garancije 772 miliona

Dodajte komentar

Vlada se u ovoj godini može zadužiti 671 milion eura i izdati garancije vrijedne 101,6 miliona navedeno je u odluci o zaduživanju i davanju garancija u ovoj godini, kojaje usvojena juče.

– Za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda planirano je zaduženje do 399 miliona, za auto-put 206 miliona, za finansiranje ostatka budžetskog deficita do 30 miliona, a za izmirenje obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje i javnih zdravstvenih ustanova 36 miliona navodi se u odluci.

Odlukom je predviđeno i da Vlada izda garancije vrijedne 101,6 miliona eura. Biće izdate garancije u iznosu od 40 miliona eura za kredit koji će CGES uzeti od EBRD za izgradnju dalekovoda od Tivta do Pljevalja, pet miliona za stanove solidarnsti za posvjetu i 6,6 miliona za stanove SO Budva, te do 50 miliona za zajam od Abu Dabi fonda.

Država se zadužuje 10 miliona kod EIB-a za održavanje i rekonstrukciju saobraćajnica, isto toliko za vodosnabdijevanje i otpadne vode, 12 miliona za izgradnju infektivno-dermatološke klinike Kliničkog centra, za unapređenje administracije 20 miliona i 25 miliona za unapređenje upravljanja javnim dugom. Predviđeno je i pozajmljivanje deset miliona eura od EBRD za rješavanje stambenih problema građana pod povoljnim uslovima, kao i 20 miliona za unapređenje lokalnih puteva.

Predviđeno je, takođe, da se Vlada može zadužiti deset miliona za kupovinu nepokretnosti za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava.Preuzeće i dug Montenegro Airlinesa do 3,7 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *