Četrdeset posto Italijana želi napuštanje eurozone

Dodajte komentar

U Italiji raste otpor prema zajedničkoj evropskoj valuti, a prema najnovijim anketama 40,1 posto Italijana htjeli bi da Italija napusti eurozonu, naspram početku 2014. kad ih je to željelo 25,7 posto.

Većina protivnika eura smatra da je zajednička evropska valuta donijela štetu italijanskoj ekonomiji, proizlazi iz istraživanja agencije Eurispes.

Prema mišljenju 22,7 posto ispitanika, od eura profitiraju samo bogatije članice EU, a 71,5 posto reklo je da im je kupovna moć u posljednju godinu dana snažno pala. Izdatke za poklone smanjilo je njih 82 posto, 80,8 posto ih rjeđe jede vani, a 74,7 posto smanjilo je izdatke za putovanja i godišnji odmor. Osamdeset posto troši manje na elektroniku i tehnologiju.

Kad je riječ o ekonomskim izgledima njihove zemlje, Italijani su pesimistični. Čak 88 posto ispitanika smatra da se stanje ekonomije u Italiji pogoršalo u zadnjih godinu dana, a 55,7 posto vjeruje da neće biti bolje ni ove godine.

Samo 18,9 posto Italijana ima povjerenja u vlastitu vladu, a tek 10,1 posto njih vjeruje parlamentu, pokazalo je istraživanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *