Prognoze građevinaca i trgovaca nekretninama: Auto-put diže cijene stanova

Dodajte komentar

Najveće poskupljenje nekretnina u ovoj godini očekuju se u Tivtu i Herceg Novom, zbog izgradnje turističkih projekata Porto Novi i Porto Montenegro. Raspon porasta cijena biće između pola i jednog procenta, kazala je za Pobjedu predstavnica Atos nekretnina Andrijana Mijušković.

Ona je, komentarišući tržište nekretnina u ovoj godini, kazala da je poskupljenje moguće, mada ne znatno.

– Svi aktivni veliki projekti dovode do poskupljenja nekretnina. Isti procenat poskupljenja nekretnina kao u Tivtu i Herceg Novom očekuje se prema Kolašinu i Baru, zbog gradnje auto-puta, rekla je Mijušković za Pobjedu.

Ona je naglasila da će se i kod nas odraziti prestanak krize u SAD i porast cijena nekretnina u Evropi.

Na pitanje da li su realne cijene stanova za naše građane, ukoliko ih uporedimo sa standardom, Mijušković je kazala da su kod nas nekretine precijenjene.

Mile Gujić (Normal kompani) kazao je da je teško prognozirati šta će se ove godine dešavati na domaćem tržištu nekretnina.

– To, prije svega, zavisi od niza faktora koji direktno ili indirektno utiču, ko što su priliv stranih investicija, odnos banaka, tj. eventualno snižavanje kamatnih stopa na kredite i pad kamata na oročene depozite, početak gradnje autoputa, kriza eura, dešavanja u eurozoni itd., mjere države kroz određene projekte gradnje. Smatram da neće doći do naglih promjena ocijenio je Gujić, koji smatra da je prosječni standard građana takav da teško mogu svojom platom finansirati kupovinu stana.

– Jedini način jeste kroz kreditne aranžmane gdje npr. mladi bračni parovi ukoliko su zaposleni imaju mogućnost da sebi obezbijede stan, ali putem kredita, i to na lokacijama gdje se cijene nepokretnosti kreću od 900 do 1200 eura po kvadratu. Tu je i pitanje njihove solventnosti, kamata, obezbjeđenja i drugog, pa apliciranje nije nimalo jednostavno, a prilično i košta – objasnio je Gujić.

Na Primorju kvadrat do pet hiljada eura

Najskuplje nekretnine u Podgorici, po mišljenju Mijušković i Gujića, su uglavnom u centru, Preko Morače, Gorica C, dok su, kako su naveli, najjeftinije nekretnine na Koniku, Zabjelu i Starom aerodromu. Oni su se složili da Podgorica ima svoje stalno aktivno tržište i to je od 800 do 2500 eura.

Kada govorimo o gradovima u Crnoj Gori, po mišljenju naših sagovornika, najskuplji su stanovi u Budvi, Tivtu, Petrovcu i Herceg Novom sa rasponom od hiljadu do pet hiljada eura za kvadrat.

Sarajevo i Beograd jeftiniji od Podgorice

Mijušković i Gujić su se složili da su nekretnine u Crnoj Gori među najskupljim u regionu.

– Kvadrati su kod nas skuplji nego u BiH, Srbiji i Kosovu, prije svega zato što smo atraktivnija destinacija za ulaganje smatraju naši sagovornici.

Navode da se, na primjer, kvadrat stana u Sarajevu može naći i za 650 eura u naselju Dobrinja, donosno 850 na Grbavici, ali ima i skupih lokacija. U Beogradu kvadrat stana u Mirjevu košta 950 do 1200 eura, 1100 eura na Karaburmi, a među najskupljim lokacijama je Vračar, gdje se kvadrat stana može naći za 1500 do 2000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *