Ovo su predviđanja najpoznatijeg futurologa Reja Kurcvela

Dodajte komentar

Ray Kurzweil je jedan od najpoznatiji svjetskih futurologa. Bil Gejts je za njega rekao  kako je on “najbolja osoba koja može predvidjeti budućnosti vještačke inteligencije”.

Osim predviđanja vezana uz AI, Kurzweil je tokom posljednjih 20 godina odlično predvidio brojne događaje i stvari koje danas koristimo a njegova predviđanja su fantastična ali i važni podsjetnici da živimo u najuzbudljivijem vremenu u ljudskoj istoriji.

On je tako početkom devedesetih predvidio kako će računar do 1998. pobijediti svjetskog šahovskog prvaka, kako će računari do 2010. moći odgovarati na pitanja na temelju informacija koje će bežično skupljati s interneta, predvidio je da ćemo razgovarati s računarima i davati im glasovne naredbe (Siri, Google Now itd.), predvidio je proširenu stvarnost i brojne druge stvari koje su se ostvarile.

Rej Kurcvel je predvidio i računare koji će biti integrisani u naočare (Google Glass) te softver koji će moći prevoditi govor u realnom vremenu (Skype Translate). Upravo zbog njegovih dosadašnjih uspješnih predviđanja, zanimljivo je pratiti njegova razmišljanja o budućnosti

Ovo su neka od njegovih predviđanja za sljedećih 25 godina:

Do kraja ovog vijeka naočale će prenositi sliku direktno na rožnnjaču.

Deset terabajta računarske snage koštaće oko hiljadu dolara.

Tokom 2020-ih godina nestaće većina bolesti jer će nanoboti koji će se ubrizgavati u tijelo postati pametniji od medicinske tehnologije koja se koristi. Turingov test postaće prolazan, a autoputevima će voziti automobili kojima će upravljati računari, odnosno softver.

Do 2030.-ih osjećaj virtualne stvarnosti postaće sto posto stvaran, a do kraja vijeka svoje ćemo misli moći upload-ovati.

Do 2040.-ih nebiološka inteligencija biće milijardu puta sposobnija od biološke inteligencije (odnosno ljudi), a nanoroboti moći će proizvoditi hranu iz vazduha.

Do 2045. moći ćemo višestruko povećati našu inteligenciju povezivanjem neokorteksa s neokorteksom u oblaku.

Iako se većina njegovih predviđanja danas čini kao naučna fantastika, treba napomenuti kako veliki broj tehnoloških kompanija posljednjih godina ulaže veliki novac i sredstva u razvoj vještačke inteligencije, tehnologije za proširenu stvarnost i virtualnu realnost poput Facebooka, Googlea, Microsofta.

Takođe, putevima SAD-a već se godinama testiraju automobili kojima ne upravlja čovjek, već računar, a roboti su svakim danom sve napredniji i mogu obavljati sve komplikovane zadatke. Google veliki novac ulaže i u zdravstvo, odnosno razvija male robote koji bi trebali ‘patrolirati’ našim organizmima i o svim anomalijama obavještavati pametne satove i telefone kako bi se eventualni problemi i bolesti mogli lječiti u početku, prije nego se razviju, a konačan cilj ekipe poput Larrya Pagea jeste – besmrtnost.

Na svim ovim činjenicama, kao i na Moorovom zakonu i eksponencijalnom razvoju tehnologije, Ray Kurzweil bazira svoja predviđanja, a s obzirom da je u dosadašnjim predviđanjima bio prilično tačan, može se očekivati i da će se veliki dio sadašnjih predviđanja u budućnosti ostvariti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *