I Britanci traže strane doktore

Dodajte komentar

Britanske zdravstvene vlasti sprovode “agresivnu regrutaciju” doktora iz inostranstva i u prošloj godini su ih dovele nepune tri hiljade, piše “Gardijan”.

Kako navodi list, stručnjaci iz najmanje 27 zemalja svijeta zaposleni su u 32 od 160 bolničkih trustova u Engleskoj.

Zdravstveni radnici se već dugo žale na rastući problem sa nedostatkom kvalifikovanog osoblja, a istraživanje “Gardijana” pokazuje da je zbog toga britanska Nacionalna služba za zdravstvo (NHS) zauzela novi kurs.

Najviše ljekara je došlo iz Indije, Poljske, Australije i Grčke, ali i iz Iraka, Sirije i Sudana.

“NHS nema tačan broj ljekara koji nedostaju, ali je manjak realan. Prosto ne proizvodimo dovoljno ljekara u zemlji i zavisimo od stranih stručnjaka. Ljekari iz sve više oblasti medicine prijavljuju manjak specijalista”, kaže direktor medicine Univerzitetskih bolnica Birmingema Dejvid Roser.

“Gardijan” navodi da je u 2014. godini u okviru NHS zaposleno 2.957 ljekara koji su se školovali u inostranstvu, što čini čak dvije petine (39,4%) ukupnog broja ljekara koji su dobili posao.

Kako se dodaje, od ukupno 267.150 lekara u Engleskoj, njih 97.915 su školovani u inostranstvu, od toga je 34.120 specijalista (41,2 odsto od ukupnog broja).

Istraživanjem nisu obuhvaćeni svi bolnički trustovi, jer nisu svi odgovorili na upite “Gardijana”, ali se među odgovorima našla i jasna strategija nekoliko bolnica da idu u Poljsku, Mađarsku i Indiju po nove ljekare.

Predsjednik Kraljevskog koledža za radiologiju Džajls Maskel je rekao da je posljednjih godina angažovano mnogo lekara iz Mađarske, Letonije, Grčke i sa Balkana.

Među zemljama “izvorima”, se u istraživanju spominju i Pakistan, Bugarska, Sudan, Španija, Italija, Irska, Irak, Kina i Nigerija.

Osim potrebe za ljekarima, Britanci se bore i sa manjom ostalog medicinskog osoblja, pa se okreću sajmovima zapošljavanja u kontinentalnom delu Evrope, ali i na istoku, piše “Gardijan”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *