Fed zadržao kamatne stope

Dodajte komentar

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržala je referentnu kamatnu stopu između nula i 0,25 odsto, signalizirajući da je njen rast moguć u junu.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) je, kao što se očekivalo, zadržao ključnu kamatnu stopu na nivou na kom se nalazi od kraja 2008. u cilju oporavka privrede od duboke recesije iz 2008-2009, prenosi agencija Frans pres.

Fed je poručio da je razborito biti „strpljiv“ u normalizaciji monetarne politike, nakon što je predsjednica centralne banke Dženet Jelen prošlog meseca izjavila da je malo vjerovatno da će banka na idućih nekoliko sastanaka (u januaru i martu) podići kamatne stope.

FOMC navodi da je u šest nedjelja od prethodnog sastanka u decembru ostvaren solidan rast ekonomske aktivnosti i popravljanje uslova na tržištu rada, uz rast zapošljavanja i smanjenje stope nezaposlenosti.

Najveća svjetska privreda je u trećem prošlogodišnjem kvartalu ostvarila snažan rast od pet odsto, a na nivou cijele 2014. zabilježila je najsnažniji rast zapošljavanja u posljednjih 15 godina, što je doprinijelo da se stopa nezaposlensoti u decembru spusti na 5,6 odsto.

Zvaničnici Fed-a navode da je primećen skroman rast potrošnje domaćinstava, koja čini oko 70 odsto američke privredne aktivnosti, dodajući da je nedavni pad cijena nafte podstakao kupovnu moć domaćinstava.

Centralna banka dodaje da je slaba inflacija, koja je usporila dosta ispod Fedovog dugoročnog cilja od dva odsto i koja će, kako se očekuje, dodatno pasti, mahom odraz pada cijena energenata.

Signali da će Fed sredinom godine podići kamatne stope doveli su do jačanja dolara, budući da investitori očekuju bolji povrat sredstava u vrijeme kada druge centralne banke, uključujući evropsku i singapursku, ublažavaju monetarnu politiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *