EU planira do 2019. uspostavu unije tržišta kapitala

Dodajte komentar

Evropska unija uspostaviće uniju tržišta kapitala do 2019. godine, a među prvim konkretnim koracima koje u tom smjeru namjerava preduzeti mjere su za podsticanje direktnih ulaganja u kompanije, pokazuje dokument Evropske komisije u koji je Reuters ovih dana imao uvid.

U tom su dokumentu, u čijoj je izradi učestvovao povjerenik EU-a za finansijske usluge Jonathan Hill, po prvi put utvrđeni vremenski okviri vezani za temeljnu politiku EK kojom se želi udahnuti život u posustalu ekonomiju 28-članog EU-a.

Među važnim ciljevima za Evropsku uniju izdvaja se harmonizacija propisa za tržišta kapitala kako bi se povećalo trgovanje dionicama, obveznicama i drugim vrijednosnim papirima. Mnoge zemlje na evropskom kontinentu kroz istoriju su se više oslanjale na bankovne kredite za potrebe finansiranja svoga poslovanja nego na vrijednosne papire, a takva ih praksa čini ranjivijima na šokove u bankarskom sektoru, primjećuje Reuters.

Svi oni koji iskazuju određenu skepsu u pogledu takvih planova kažu da besprijekornu uniju tržišta kapitala u EU nije moguće uspostaviti. Uvjeriti 28 država EU-a da harmoniziraju svoje zakone o porezima i stečaju bilo bi politički nemoguće, smatraju oni. Velika Britanija, koja nadzire najveće tržište kapitala u EU-u, ono u Londonu, odlučno je kazala da neće Bruxellesu ustupiti potpunu superviziju toga sektora.

Ipak, u Bruxellesu vjeruju da postoji čitav niz važnih koraka koje mogu preduzeti kako bi se podstaknula ulaganja i smanjila ranjivost kontinenta na šokove u bankarskom sektoru.

Evropska komisija trebala bi 18. februara objaviti tri dokumenta koja će naznačiti početne korake u tim planovima.

Inicijalna ‘zelena knjiga’ odrediće nekoliko kratkoročnih inicijativa za iduće mjesece, poput onih kojima bi se ulagačima omogućio lakši pristup kreditnim informacijama u slučaju manjih kompanija.

Drugi dokument sadržavat će prijedloge za podsticanje visokokvalitetne sekuritizacije duga zasnovanog na paketu zajmova, čime bi se bankama olakšalo da u bilansima oslobode prostor za dalja kreditiranja, pokazao je dokument u koji je Reuters imao uvid.

Treći dokument proučiće, pak, načine izmjene pravila EU-a o dokumentaciji koju su kompanije dužne objaviti kako bi došle do finansijskih sredstava a u cilju da se manjim kompanijama omougući lakši pristup zaduživanju na tržištima kapitala.

EK će akcijski plan objaviti u drugom ili trećem tromjesečju ove godine, navodi dalje Reuters.

Takođe, Reuters podsjeća i da kompanije u Evropi i do 80 posto svoga finansiranja ostvaruju putem banaka, dok ostatak pribavljaju na tržištima, što je suprotno situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je finansiranje kompanija koje se bazira na tržištima kapitala pomoglo bržem oporavku ekonomije od financijske krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *