Švajcarci imaju plan za franak?

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka (SNB) spremna na intervenciju na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, a do stabilizacije tržišta proći će još neko vrijeme, kazao je u utorak Jean-Pierre Danthine, potpredsjednik banke.

SNB je 15. januara šokirao finansijska tržišta odustavši nakon tri godine od obrane minimalnog kursa od 1,20 franaka za euro, što je izazvalo naglo jačanje ‘švajcarca’. Kasnije je SNB poručio da bi je obrana tog kursa samo u januaru koštala 100 milijardi švajcarskih franaka.

“Odustanak od obrane kursa znači zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvatamo, no samo do određene tačke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima”, kazao je Jean-Pierre Danthine u intervjuu švajcarskom dnevniku TagesAnzeiger.

Danthine kaže da će trebati još neko vrijeme da se valutna tržišta stabiliziraju i istaknuo da centralna banka ne prati samo kurs franka prema euru, nego i prema dolaru.

Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Danthine je kazao kako danska politika vezanja kursa krune uz euro nije prikladna za Švajcarsku, ali da singapurski sistem, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute njenih najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefinisanog raspona, “zaslužuje pažljivu analizu”.

Danthine brani odluku SNB-a o odustajanju od odbrane kursa franka, ističući da su rizici takve politike po ekonomiju počeli prerastati koristi.

“Teoretski, bilans SNB-a može rasti neograničeno. Međutim, u toj situaciji SNB je mogao – u ekstremnom slučaju – biti prisiljen da ubrizga na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno”, kazao je Danthine, istaknuvši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi.

A ogromni gubici mogli su ugroziti SNB-ove godišnje isplate najvećim dioničarima: 26 kantona, ili država, kao i saveznoj vladi, zaključio je Dantine.

Na deviznim tržištima euro se jutros kreće oko 1,015 franaka, što je 15,5 posto manje nego 15. januara , dana do kada je SNB branio kurs od 1,20 franka za euro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *