Sunovrat akcija posle pobjede Sirize

Dodajte komentar

Evropske akcije i euro su izgubili na vrijednosti nakon pobjede Sirize na izborima u Grčkoj i straha od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone, navodi Frans pres.

Po otvaranju evropskih berzi, londonski indeks akcija FTSE 100 oslabio je 0,57 odsto na 6.794 poena, frankfurtski DAX 0 za 0,53 odsto na 10.592,97 poena, a pariski CAC 40 za 0,45 odsto na 4.620 poena.

“Loš početak nove radne sedmice je posljedica ishoda parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobjede ljevičarske stranke Sirize, što je izazvalo neizvesnost usled najave Sirize da će napustiti mjere štednje i pregovorati o uslovima pomoći Grčkoj”, izjavio je direktor kompanije Aksenko markets, Majk van Dulken.

Na otvaranju azijskih berzi, euro je najpre oslabio na 1,1088 dolara, najniži nivo od septembra 2003. godine, da bi se nešto kasnije oporavio na 1,12 dolara, u poređenju sa 1,208 dolara koliko je vrijedio na Njujorškoj berzi.

I terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale poslije pobjede Sirize.

Siriza je, kako podsjeća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi eura. Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *