Siriza pobjednik u Grčkoj – Cipras otkazuje sporazume o štednji

Dodajte komentar

Pobjednik prijevremenih poslaničkih izbora održanih danas u Grčkoj, vođa ljevičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras (40) je najavio večeras otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim povjeriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sjutra.

Pratite uživo kretanje kursa EUR/USD

Pratite uživo kretanje kursa EUR/CHF

“Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje”, rekao je Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine i najavio da njegova zemlja “s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se mijenja”.

“Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije”, rekao je Cipras.

“Naša pobjeda (Sirize) je i pobjeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje” što će činiti i njegova vlada “spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rješenju” za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

Zvanični rezultati izbora se očekuju sjutra, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *