Hrvati zamrzli švajcarac na godinu, Srbija odbila

Dodajte komentar

Sabor Hrvatske prihvatio je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna. Fiksiranje valute ide na teret finansijskih institucija.

Fiksiranje kursa odnosi se na sve korisnike kredita u francima i one s valutnom klauzulom u toj valuti, bez obzira na iznos i vrstu kredita.

Vlada lijevog centra takvu mjeru predložila je da bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak usljed iznenadnog, velikog povećanja kursa švajcarske valute.

Za vladin predlog glasalo je 85 poslanika, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Uoči glasanja, Vlada je Saboru uputila amandman koji predviđa da se izmjena zakona, umjesto na kredite do miliona kuna (130.000 eura), odnosi na sve ugovore o kreditu vezane uz franak bez obzira na iznos, što je takođe prihatila većina poslanika. Kredita u vrijednosti iznad miliona kuna ima 2.600

Sa druge strane, Srbija neće fiksirati kurs švajcarskog franka. To je nakon petočasovnog zasijedanja Udruženja banak Srbije poručio je predsjednik Upravnog odbora ovog tijela Goran Pitić.

On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se svaki pojedinačno obrati svojoj banci kako bi se za konkretan slučaj našlo rješenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

“Konkretan dogovor banaka je da se klijenti obrate svojim bankama i da potraže rješenja koja već postoje u modelu iz 2013. godine i u novim modalitetima, u zavisnosti od svakog konkretnog problema koji klijent ima. Niti su pozicje svih klijenata iste, a ni pozicije banaka”, rekao je Pitić koji je i predsjednik UO Sosijete ženeral banke.

Udruženje banaka Srbije nije donijelo nikavu odluku kojom bi pomoglo otplatu zajmova dužnicima u švajcarskim francima, saopšteno je posle sastanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *