Sedam koraka do vrhunskog poslovnog tima

Dodajte komentar

U vođenju poslovnog tima ne treba se oslanjati samo na godišnji pregled njegovog uspjeha. Iako je to, kažu stručnjaci za menadžment, dobar način da im se da do znanja na kojim područjima se očekuje poboljšanje te da se prodiskutuje cjelokupno poslovanje i ostvarenja poslovnih ciljeva, zaposlenima je potrebno da znaju kako nadređeni prati njihovo napredovanje i preostalih 364 dana u godini.

Stoga se menadžerima savjetuje da izgrade komunikaciju sa svojim zaposlenima koja će im pomoći da dostignu puni potencijal te da postanu najbolji.

Taj tzv. coaching model koji mnogi stručnjaci preporučuju, drugačiji je pristup u razvoju potencijala radnika. “Svojim radnicima dajete priliku za rast i postizanje ciljeva što ćete ostvariti kroz vaše opaske, komentare, savjetovanje i mentorsku ulogu.

Ako svoju ulogu ‘trenera’ obavljate na pravi način to će vašim zaposlenima biti svojevrstan putokaz za uspjeh. U suprotnom, gubite njihovo povjerenje i zaposleni će imati utisak kao da ih kažnjavate za propuste”, glasi direktan savjet nadređenima. A kako bi se oni uspješno snašli u svojoj ‘trenerskoj’ ulozi moraju slijediti ovih sedam koraka kojima će lakše doći do željenog uspjeha.

Izgradite odnos međusobnog povjerenja
Temelj svakog odnosa je ukorijenjen u načinu odnošenja prema zaposlenima. Bez povjerenja vaša trenerska uloga je neostvariva.

Otvorite sastanak
Prilikom otvaranja ‘coaching’ sastanka važno je da menadžer razjasni razloge sastanka, a ključna stvar je da ih pritom svim zaposlenima koji na njemu učestvuju pojasnite na prijateljski, nikako ne na osuđujući način.

Postignite dogovor
Vjerovatno najkritičniji korak je postizanje da zaposleni priznaju da određeni problemi postoje. Kako biste to postigli morate im objasniti prirodu problema i omogućiti im da sami prepoznaju potencijalne posljedice ako ne dođe do nužnih promjena.

Istražite alternative
Istražite načine na koje možete poboljšati ili ispraviti probleme podsticanjem zaposlenih da sami pronađu alternativna rješenja. Vaš cilj u ovoj fazi nije da izaberete samu alternativu, već podstaknuti zaposlenike da ih razmotre i o njima konstruktivno raspravljaju.

Podsaknite zaposlene
Sljedeći korak je da pomognete radnicima da izaberu alternativu. Nemojte napraviti taj izbor umjesto njih, već insistirajte da kroz raspravu postanu svjesni prednosti i mana koje određeno rješenje nosi sa sobom.

Naučite da se nosite sa izgovorima 
Izgovori zaposlenih mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku. Odgovorite na njih s dozom empatije, pružite im podršku te pokažite razumijevanje za njih.

Pazite na ‘feedback’
Učinkoviti treneri razumiju važnost davanja povratne informacije o tome šta su radnici postigli do sada. Pozitivne povratne informacije jačaju učinkovitost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *