Jordan: Ojačali smo franak jer je prijetio gubitak kontrole nad monetarnom politikom

Dodajte komentar

Guverner Švajcarske narodne banke Thomas Jordan izjavio je za današnje izdanje Le Tempsa i NZZ-a kako je odluka o “otpuštanju” kursa franka bila nužna. No, naglašava, riječ je o prviremenoj mjeri.

Tvrdi kako je potez bio neophodan stoga što bi nastavkom ranije politike SNB rizikovala gubitak dugoročnog nadzora nad vlastitom monetarnom politikom. Njegovo je mišljenje da su tržišta reagovala pretjerano nervozno, a da će trebati poprilično vremena dok se kursne napetosti ne dovedu u ravnotežu.

– SNB je bila svjesna da će naš potez izazvati veliki uticaj na tržište, no nismo imali drugog izbora, rekao je Jordan.

Odbacio je primjedbe šefice MMF-a Christine Lagarde o tome da ju je Jordan trebao obavijestiti što kani preduzeti.

SNB je nezavisna centralna banka. Naša ovlašćenja podrazumijevaju samo stalno donošenje odluka, jasan je Jordan.

U Švajcarskoj centralnoj banci su shvatili kako više nema smisla takva državna intervencija na tržištu kapitala. Na kraju, svaki “fiksni” kurs znači da na tržištu više ne vlada temeljno načelo gdje odnos ponude i tražnje određuje cijenu. “Švajcarci” se traže sve više, euro sve manje – i SNB tu više nije mogao držati prst u rupi na dnu barke eura.

Za predsjednika Njemačkog ekonomskog instituta (DIW) iz Berlina, Marcela Fratschera ta odluka švajcarske centralne bankarske institucije nije bila iznenađenje.

– Ta odluka je već odavno trebala uslijediti. Ova politika čvrstog kursa je doduše proteklih godina štitila švajcarske izvoznike i podsticala njihovu konkurentnost slabim frankom. Ali ta se politika može pokazati kao izuzetno skupa greška. Jer vrijednost franka će dugoročno narasti prema euru i gubitak vrijednosti na devizne rezerve bi zato mogao biti golem. I trenutak odluke sigurno nije slučajan. Očekivanje odluke o kupovini državnih obveznica ESB bi euro srednjoročno i dalje trebao oslabiti i tako bi Švajcarska centralna banka morala kupovati još više deviza na tržištu, rekao je Fratscher za Deutsche Welle.

U Švajcarskoj se pak opet čuje kako će to tamošnje usluge i proizvode učiniti nedostižno preskupima. Tako je i Nick Hayek, predsjednik koncerna švajcarskog proizvođača satova Swatch, doslovce šokiran tom odlukom:

– Tu mi nedostaju riječi! Jordan nije samo ime predsjednika SNB-a, nego je to i rijeka, a to što SNB izvodi, to je tsunami. Kako za (švajcarsku) izvoznu industriju, tako i za naš turizam i na koncu, za čitavu Švicarsku, kaže Hayek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *