Zbog duga od sedam miliona ugrožen energetski sistem

Dodajte komentar

Sukob mišljenja između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektroprivrede kulminirao je tužbom pred Privrednim sudom.

CGES od EPCG potražuje sedam miliona eura za korišćenje prenosne mreže u 2014. godini, a svako odugovlačenje uplate, kako tvrde iz ove kompanije, dovodi u pitanje pouzdanost i funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

CGES: Tvrdnje EPCG su neosnovane

Iz Elektroprivrede Crne Gore nedavno su prozvali CGES da za iste usluge naplaćuje dva puta.

“Od 1. januara prošle godine Regulator je donio odluku da dio troška za korišćenje mreže nadoknađuju kupci, a dio EPCG. Uvođenjem naknade koju plaćaju domaći proizvođači, a zadržavanjem već utvrđene naknade koju plaćaju kupci za period od 1. januar do 31. jula 2014. Agencija cGeS dovodi u privilegovan položaj na način što praktično istu uslugu dva puta naplaćuje. Trebalo je da Agencija rastereti kupce za iznos naknade koju su obavezani da plate domaći proizvođači”, kazali su iz EPCG.

Međutim iz kompanije CGES su za DN saopštili da nikada do sada CGES nije istu uslugu dvostruko naplatio nijednom svom korisniku.

“Moguće je da je stručne sluzbe EPCG zbunila i na pogrešan zaključak o dvostrukom naplaćivanju mrežarine navela činjenica da je u prvih sedam mjeseci 2014. godine naknada za proizvođače uvedena, a da prethodno nije umanjena naknada za potrošače. Potpunim sagledavanjem tretmana ovog prihoda, postaje jasno da je ta tvrdnj a EPCG neosnovana, j er je sav, ovako ostvareni vanredni prihod CGESa, poslužio upravo za umanjenje naknade za potrošače u periodu od 1. avgusta 2014. pa nadalje”, objasnili su iz CGES-a.

Jedni teaže sedam drugi 11 miliona 

Svaki korisnik prenosnog sistema i proizvođač i potrošač, kako tvrde iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, stvara određeni trošak sistemu.

“Nastojanje Regulatora da adekvatno alocira pripadajući trošak na njegovog neposrednog uzročnika je apsolutno opravdano i poželjno. U tom smislu, CGES podržava sprovedenu preraspodjelu naknada i rasterećenje potrošača, dijela koji je prenesen na proizvođače”, ističu iz CGES-a.

Problem koji bi mogao dovesti u pitanje funkcionisanje elektroenergetskog sistema Crne Gore, kako tvrde iz CGES-a, jeste odugovlačenje Elektroprivrede da uplati sedam miliona eura za korišćenje prenosne mreže u 2014. godini.

“Crnogorski elektroprenosni sistem ima veliki iznos potraživanja po osnovu korišćenja prenosne mreže od licenciranog snabdjevača Elektroprivrede koja ne plaća svoje obaveze, a koje za “G” komponentu u 2014. godini iznose sedam miliona eura. Time ne samo da ne poštuje zakon, odnosno odluke Regulatorne agencije za energetiku, već ozbiljno ugrožava poslovanje kompanije i dovodi u pitanje pouzdanost i funkcionisanje čitavog elektroenergetskog sistema”, saopštili su iz CGES-a.

Kako DN saznaju EPCG ne planira da plati naknadu za korišćenje prenosne mreže sve dok im CGES ne uplati 11 miliona eura za balansiranje elektroenergetskog sistema nakon što je otkriveno da Kombinat aluminijuma nelagalno troši električnu energiju. Balansiranje elektroenergetskog sistema imalo je za cilj da obezbijediti CGES-u energiju neophodnu da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u zemlji.

Rae: Sve troškove da plati Elektroprivreda

Predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević rekao je nedavno da su proizvođači električne energije dužni da plaćaju korišćenje prenosnog sistema i da bi EPCG trebalo da plati te troškove, a ne da za nju to rade potrošači.

Prema rij ečima Prelevića, EPCG nije uplatila CGES-u ni cent svojih obaveza koje za ovu i narednu godinu iznose oko 15 miliona eura.

“CGES ne može normalno funkcionisati bez ovih sredstava. EPCG i MANS su se našli na istoj strani sa ciljem da se teret od oko 15 miliona eura prebaci sa EPCG na teret potrošača. Da nije bilo ove odluke regulatora, još u martu ove godine bismo imali povećanje cijena električne energije između pet i šest odsto”, precizirao je Prelević.

Narušen osnovni princip odluke

Odluka o podjeli plaćanja za korišćenje prenosne mreže donijeta je na polovini regulatornog perioda što je, kako tvrde iz EPCG, suprotno osnovnim principima Metodologije kojima je regulisan postupak utvrđivanja cijena mrežnih usluga.

“Kako se uvođenje plaćanja naknade za domaće proizvođače, priključene na prenosni sistem, na polovini trajanja regulatornog perioda, ne može smatrati “određenim elementom regulatornog prihoda koji se može promijeniti u skladu sa odredbama ove metodologije”, to je evidentno da je donošenjem Izmjena i dopuna iste na ovakav način narušen njen osnovni princip”, istakli su iz EPCG.

Prosječan račun u decembru 40 eura

Prosječan decembraski račun za električnu energiju za domaćinstva iznosi 40,2 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Domaćinstva su u decembru potrošila 116.054.314 kWh električne energije, što je 19 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju, odnosno pet odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom decembra 2013. godine.

“Domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 23,7 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Kotoru i Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od oko 49 eura. Račun vrijedan više od 150 eura dobiće 1,6 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 3,77 odsto potrošača”, ističu u EPCG.

Ročište danas

Ročište po tužbi Crnogorskog elektroprenosnog sistema protiv Elektroprivrede Crne Gore biće održano danas u Privrednom sudu. Sudija Milica Popović ranije je odložila ročište kako bi se pravni zastupnici upoznali sa dokaznim materijalom.

Advokati CGES-a predložili su da se pored dokaza koji su iznijeti na prethodnom pripremnom ročištu, izvrši uvid u mjesečne račune EPCG. Njima se, kako ističu u CGES-u, potvrđuje osnovanost tužbenog zahtjeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *