Triglav grupa jača svoju prisutnost na tržištu penzijskih osiguranja

Dodajte komentar

Zavarovalnica Triglav je nakon uspješno sprovedenog preuzimanja ostvarila i većinski udio u Skupni pokojninski družbi (u nastavku SPD). Vlasnički udio Zavarovalnice Triglav u SPD povećao se sa prethodnih 30,14 odsto na trenutnih 66,65 odsto.

“U skladu sa svojim strateškim usmjerenjima Triglav grupa ovim preuzimanjem jača prisutnost u segmentu penzijskih osiguranja, a pridruživanjem novog zavisnog društva igra jednu od vodećih uloga na ovom tržištu u Sloveniji. Novo zavisno društvo Triglav grupe (u okviru koje posluje i crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.) je na kraju polugodišta 2014. na slovenačkom tržištu dopunskih penzijskih osiguranja među jedanaest ponuđivača zauzelo drugo mjesto. SPD je s obzirom na prikupljena sredstva imao tržišni udio od 11,9 odsto, a Zavarovalnica Triglav tržišni udio od devet odsto”, kazali su u Triglavu.

Kako su dodali, društvo Skupna pokojninska družba većom povezanošću sa Triglav grupom dobija finansijski stabilnog većinskog vlasnika sa snažnim finansijskim zaleđem, koji mu može omogućiti lakše prilagođavanje očekivanim promjenama penzijskog sistema u Sloveniji, a ujedno je i čvrst osnov za garantovanje bezbjednosti generacijama osiguranika.

“Prethodno je društvo bilo u vlasništvu tri većinska vlasnika, koji su imali različite (strateške odnosno portfolijske) pristupe i interese. Triglav grupa ocjenjuje da bi za SPD i njegov daljnji razvitak bilo optimalno da dobije strateškog vlasnika sa statutarno većinskim vlasništvom, što bi predstavljalo dodatni korak ka efikasnijem upravljanju društvom”, ističu u Triglavu.

Prema njihovim riječima, Triglav grupa uspješnim preuzimanjem učvršćuje temelje za još aktivniju saradnju pri razvijanju mogućnosti na slovenačkom tržištu penzijskih osiguranja.

“Radi trenutno srazmjerno niske razvijenosti dopunskog penzijskog sistema u Sloveniji i zbog sve neugodnije starosne strukture stanovništva, možemo da očekujemo daljnji pritisak na javni penzijski sistem, a kao posljedicu toga i potrebu da se jača drugi penzijski stub. Dinamika rasta navedenog tržišta zavisiće od dinamike promjena postojećeg penzijskog sistema. Cjelokupno tržište penzijskih osiguranja prema predviđanjima će rasti preko uključivanja novih osiguranika i povišenjem uplaćenih premija. Prema ocjenama premije su trenutačno preniske za obezbjeđivanje dopunskih penzija u obimu koji bi uspješno nadoknadio buduće relativno smanjenje penzija iz obaveznog penzijskog osiguranja”, kazali su u Triglavu.

Iz Triglav grupe su naglasili da je uspješnim dobijanjem novog zavisnog društva i većinskog udjela u njemu napravljen korak ka jačanju prisutnosti Triglav grupe na tržištu penzijskih osiguranja kao jednom od strateških ciljeva.

Uz to Triglav grupa ocjenjuje da će povećana prisutnost na tržištu slovenačkih penzijskih osiguranja uticati na jačanje njenog položaj u segmentu životnih osiguranja (penzijskih renti) u budućnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *