BiH najnestabilnija država u regiji, Crna Gora nazadovala par pozicija

Dodajte komentar

Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana od zemalja regije, na listi najstabilnijih država svijeta, koju krajem svake godine objavljuje američki Fond za mir. Na navedenoj listi BiH zauzima 86. poziciju, a u odnosu na prošlogodišnju listi napredovala je za tri pozcije.

Prema procjeni analitičara te organizacije, u proteklih godinu dana Crna Gora je postala manje stabilna zemlja s obzirom da je sa 134.mjesta pala na 131. poziciju.

Srbija je postala stabilnija država, jer je na prošlogodišnjoj listi zauzimala 92. poziciju, a novogodišnjoj je smještena na 100. mjesto na listi.

Lošije od Crne Gore rangirana je Makedonija, koja je 116, a bolje rangirane su Hrvatska na 136. poziciji, dok se Slovenija nalazi u grupi veoma stabilnih država i nalazi se na 163. mjestu, isto kao i prošle godine.

U kategoriji održivih zemalja nalaze se Holandija, Austrija, Kanada, Australija, Irska, Island, Luksemburg, Novi Zeland, Švajcarska, Norveška, Danska i Švedska, koje su raspoređene od 166. do 177. mjesta, a na 178. poziciji je Finska, koja je jedina svrstana u skupinu veoma održivih zemalja.

U grupi najnestabilnijih država svijeta, kojima prijeti raspad, nalaze se Južni Sudan, Somalija, Južnoafrička Republika, D.R. Kongo i Sudan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *