Njemačka: Od juče minimalac 8,5 eura po satu

Dodajte komentar

U Njemačkoj od juče je stupio na snagu zakon koji definiše minimalac od 8,50 eura po satu, a pravila o minimalnim primanjima trebalo bi da važe za sve zaposlene starije od 18 godina, osim za one koji su na plaćenoj praksi tokom školovanja.

Građani koji su dugo bili nezaposleni nemaju pravo na minimalac tokom prvih šest mjeseci na novom radnom mjestu.

Na zapadu Njemačke oko 14,6 odsto ljudi zarađuje manje od 8,50 eura po satu, dok je taj procenat na istoku znatno veći  26,5 odsto, prenosi Radio Dojče vele.

Vladina Komisija za minimalna primanja ponovo će 2017.godinerazmatrati pravila i visinu minimalca, a u Udruženju poslodavaca Njemačke smatraju da se uvođenjem minimalca država prvi put “opasno miješa u dosadašnje tarifne pregovore”.

Drugi kritičari uvjereni su da će pravila o minimalnoj zaradi dodatno otežati potragu za poslom, onima koji su najviše i ugroženi, a to su nedovoljno kvalifikovani radnici.

Stručnjak za tržište rada i saradnik Univerziteta Humbolt u Berlinu Mihael Burda kaže da su u posljednjih 10 godina investicije u Njemačkoj opale, a da se istovremeno privredni rast povećavao.

“Objašnjenje bi moglo biti radna snaga je postala jeftina. Kada je rad jeftin, onda se to iskoristi za stvaranje novih radnih mjesta, ali negativna strana priče je to što se investicije smanjuju, pa ispašta produktivnost”, kazao je on.

Luksemburg je 1944. godine prvi u Evropsku uniju uveo pravila o minimalnim primanjima, pa je minimalac u toj zemlji danas najveći-11,10 eura na sat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *