Hypo banka potvrdila: Potpisan sporazum o prodaji banke

Dodajte komentar

Američki fond “Advent International” i Evropska banka za obnovu i razvoj  (EBRD) su potpisali sinoć sporazum o kupovini Hypo Group Alpe Adria mreže, koja posluje u jugoistočnoj Evropi.

“Sa novim vlasnikom, Hypo Group Alpe Adria bankarska grupacija neće više imati ograničenja u svom poslovanju. To Hypo Grupi Alpe Adria daje nove izglede za rast”, navodi se u zvaničnom saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Mreža koja posluje u jugoistočnoj Evropi obuhvata šest bankarskih holdinga u pet zemalja (Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori).

Hypo mreža iz JIE uslužuje 1,15 miliona klijenata kroz 245 poslovnica. Ukupni bilans stanja iznosi 8,4 milijardi EUR. Prodaja mreže nacionalizirane austrijske bankarske grupacije Hypo Alpe-Adria-Bank International, koja posluje u jugoistočnoj Europi, predstavlja sprovođenje odluke o pomoći Evropske unije od 03.09.2013. godine.

Novi izgledi za rast u budućnosti

Početna kupoprodajna cijena iznosi do 200 miliona EUR, u zavisnosti od finansijskih rezultata ostvarenih u 2014. i 2015. godini. Usuglašeno je da se uloži minimalno 50 miliona EUR.

Linije refinansiranja u iznosu od preko 2,2 milijarde EUR Hete Asset Resolution ostaju u mreži banaka koja posluje u JIE, i vraćati će se u narednim godinama.

Očekuje se da će se transakcija i proces prodaje završiti do sredine sljedeće godine i ona je predmet odobrenja od strane regulatora i Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *