Prošle godine 2.347 pljački banaka u Evropi

Dodajte komentar

Broj pljačke banaka u Evropi i dalje pada, podaci su koje je prikupila Evropska bankarska federacija (EBF). Ukupno 2.347 pljački banaka dogodilo se tokom 2013. godine, saopštilo je 32 zemalja koje su zastupljene u EBF-u, 11 posto manje nego godinu dana ranije.

Registrovano je ukupno 175 napada na gotovinu u tranzitu, što je pad od 29 posto. Najnovije brojke potvrđuju trend četvrtu godinu za redom.

Dvadeset drugi izvještaj EBF-a o pljačkama banaka pruža članovima EBF-a ključne statističke podatke o napadima na banke širom Evrope. Uprkos poboljšanju brojki u ukupnom poretku, navodi se u izvještaju, zabilježen je i 1301 napad na bankomate, što je povećanje od 2,2 posto. Međutim, prosječan iznos ukradenog novca je pao za 42 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve u svemu, ukupni gubici zbog pljački pali su za pet posto u odnosu na 2012.

Razvoj protivmjera za zaštitu banaka i osoblja od napada su važni za smanjenje broja i težine pljački. S tehnološkim razvojem i povećanjem upotrebe digitalnih rješenja, finansijske institucije su suočene s novim izazovima da se zaštite. Industrija ne može djelovati samostalno i mora postojati adekvatna saradnja s pravosudnim tijelima u suočavanju s novim izazovima. Imajući to na umu, EBF i Europol potpisali su memorandum o razumijevanju u septembru, s ciljem da pojačaju saradnju između provodilaca zakona i finansijskog sektora u EU.

“Rad u partnerstvu s mjerodavnim tijelima je važan za zaštitu od napada. Međutim, ove prijetnje nisu samo fizičke, već je i cyber-prijetnja u porastu. Banke ne mogu djelovati same u borbi protiv ove prijetnje “, rekao je Patrick Borschette, predsjedavajući EBF-ove Radne grupe za fizičku sigurnost.

Konkretno, rast internet bankarstva je stvorio prijetnju e-upada u banke. Elektronski upadi i krađe ličnih podataka su u porastu i zahtijevaju hitnu pažnju bankarskog sektora i javnih organa sigurnosti.

Izvještaj o bankarskim incidenatima je godišnji rezultat rada radne grupe za fizičku sigurnost EBF-a .Izvještaj, koje je mjerilo za bankarstvo, temelji se na doprinosu koji su dala nacionalna udruženja banaka i usredsređuje se na evropske zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *