Oni su zaradili milijarde dolara u 2014.

Dodajte komentar

Bila je ovo rekordna godina na berzama. Indeksi su u Americi probijali plafone, kineski internetski div “Alibaba” napravio je najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji, “Apple” je postao prva tehnološka kompanija koja je probila granicu tržišne kapitalizacije od 700 milijardi dolara, masa novca se zbog privrednih problema u Evropi i Aziji slila u Ameriku i to upravo u hartije od vrijednosti.

Nikad na svijetu nije živjelo više milijardera nego 2014. Trenutno ih je 2.325, ukupno imaju 7,3 biliona dolara i dobili su 123 nova člana.

Ipak, godina nije za sve bila sjajna. Vodeća agencija za istraživanje kretanja u grupi ultrabogataša Wealth-X podvukla je crtu, a najveći su u 2014. zaradili 5 i više milijardi dolara.

Džek Ma – 18,5 milijardi dolara

Osnivač i vlasnik “Alibabe” zaradio je više novca nego ijedan čovjek na planeti ove godine. Bogatstvo mu se povećalo 173 posto. Biznis bivšeg učitelja engleskog koji je izmislio internetsku prodavnicu u Kini počeo je sa 60 hiljada dolara, a danas vrijedi 29,2 miljiarde. U septembru je izišao na američku berzu NYSE. Wall Street je tog nevjerovatnog Kineza dočekao ovacijama, “Alibabin” IPO bio je najveći u istoriji, a Džeka Maa Amerikanci su prozvali svojim novim Forestom Gampom.

Voren Bafet – 13,5 milijardi dolara

Prorok iz Omahe i veliki učitelj racionalnog ulaganja ove godine je zaradio 23 posto više nego prošle. S udjelima u svemu od “Coca Cole” do velikih energetskih kompanija, njegov “Berkshire Hathaway” trenutno vrijedi 72,6 milijardi dolara.

Bil Gejts – 10,5 milijardi dolara

I dalje najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od 83,1 milijarde dolara među ostalim je profitirao i od dobre godine “Berkshire Hathawaya” u kojem ima jedan od udjela koji mu donose novac nakon izlaska iz “Microsofta”. Gejtsov fokus i dalje je filantropija; zahvaljujući radu Fondacije “Bill and Melinda Gates” na vakcinaciji u Indiji, dječja paraliza tamo je gotovo iskorijenjena. Rade na širenju vakcinacije protiv malarije i, u još uvijek kontroverznoj inicijativi, vakcinacije protiv HPV virusa.

Mark Zukerberg – 8,4 miljardi dolara

Velika godina za “Facebook” pamtiće se po trijumfu dionice na berzama, vrtoglavih 19 milijardi dolara koje su dali za kupovinu aplikacije WhatsApp i nakon toga uspostavili dominaciju u saobraćaju poruka na društvenim mrežama, sklopili partnerstvo s “Publicisom” i zauzeli prednost na tržištu mobilnog online oglašavanja i za kraj odlučio “Facebook” pretvoriti u najjači pretraživač na internetu.

Patrik Drahi – 5,1 miljardi dolara

Švajcarski telekomunikacijski magnat, “kralj kablova” kako ga zovu francuski mediji, ove godine je kupio portugalski telekom i 42 posto medijske multinacionalke “Vivendi” i pokrenuo međunarodni višejezični TV kanal koji donosi izraelsku perspektivu svjetskih događaja. Pravi talent Markonaca koji je savio gnijezdo u Rotschild Toweru u Švajcarskoj kako bi uživao u poreskim olakšicama, zapravo je finansijski inženjering. Carstvo je izgradio na kolosalnom sistemu zaduživanja. Imovina mu vrijedi 9,6 milijardi dolara i u jednoj godini je na “Forbesovoj” listi bogataša skočio sa 215. na 132. mjesto. Misteriozni Drahi ove godine je povećao bogatstvo za više od polovine, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *