Koliko je vaš inbox vrijedan hakerima?

Dodajte komentar

Mnogi su barem jednom od prijatelja primili mail nalik na spam i odmah nakon toga mail od te iste osobe u kojem objašnjava kako je mail hakovan.

Takve situacije su neugodne za vlasnike hakovanog korisničkog računa, ali spam mailovi kojima se pokušavaju proslijediti maliciozni softveri i virusi zapravo su najmanji problem. U zavisnosti od toga za šta koristite korisnički račun i koliko ga dugo koristite, vaš inbox bi mogao biti vrjedniji nego što mislite.

Na primjer, otvaranje profila na bilo kojoj društvenoj mreži ili online servisu podrazumijeva slanje korisničkog imena i lozinke na vaš mail. Stoga svako ko ima pristup vašem inboxu može jednostavno resetovati lozinke (svi smo barem jednom iskoristili opciju ‘Forgot your password?’). Još je gora situacija u kojoj vam je bankovni račun vezan uz mail.

Čak i ako osoba koja vam je hakovala mail nije zainteresovana za preuzimanje kontrole nad vašim korisničkim računima i online profilima, svjesna je vrijednosti koju hakovani korisnički računi postižu na ilegalnom tržištu.

Ne možemo tvrditi da postoji neko centralno mjesto razmjene i prodaje hakovanih korisničkih računa, ali nedavno su objavljene cijene, koje su iznenađujuće niske – osam dolara, pet dolara, dva dolara, a ponekad i niže. Pitanje koje se nameće jest kako se nekome da gubiti vrijeme za tako malene svote? Odgovor leži u činjenici da ljudi koji se bave tim aktivnostima dolaze do stotina ili hiljada hakovanih podataka – istovremeno.

Na sreću, postoji način za sprječavanje gore navedenih situacija. Vodeći mail provajderi (i ne samo oni) danas nude dvofaktorsku autentifikaciju koja povećava sigurnost korisničkih računa. Taj korak obično uključuje slanje numeričkog koda preko poruke ili smartphone aplikacije, a taj se kod unosi uz korisničko ime i lozinku. Kod se zahtijeva svaki put kada je detektovan neki sumnjivi login.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *