EU pokrenula novi spor protiv SAD

Dodajte komentar

Evropska unija je pokrenula u petak novi trgovinski spor u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, tereteći da su SAD pružile “milijarde dolara” nepravednih subvencija kako bi se Boeing izgradio svoj novi 777X jet.

Brisel je saopštio da je lansirao svoj zahtjev za konsultacije u petak u odgovoru na odluku države Washington u novembru 2013. godine da proširi subvencije Boeingu prvobitno odobrene za period 2024 do 2040.

EU je saopštio da je proširenje subvencija u suprotnosti s pravilima WTO-a, “jer ona zahtijevaju da korisnik koristi domaću robe umjesto uvozne”.

“Shema proširenja subvencija procjenjuje se na 8,7 milijarde dolara (7.1 milijardi eura), te će biti najveći podsticaj za civilnu avionsku industriju u istoriji SAD-a”, navela je Evropska komisija u saopštenju.

777X, na kojem je pokrenut rad 2013. godine, je nova verzija Boeingovog uspješnog 777 twin-motornog mlaznjaka. Trebao bi biti u upotrebi oko 2020. godine, a kompanija je već dobila milijarde dolara u narudžbama.

Brisel i Vašington su u sukobu u posljednjih desetak godina oko pitanja državnih subvencija Boeingu i evropskom rivalu Airbusu, a obje kompanije su dobile i izgubile tužbe jedna protiv druge u WTO-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *