Drecun: Kamate će još padati

Dodajte komentar

Niže kamatne stope banaka nijesu posljedica poboljšanja stanja u ekonomiji već konkurencije u bankarskom sektoru, kaže direktor Universal Capital banke Predrag Drecun.

On je rekao da se pojedine banke spremaju za pozicioniranje na tržištu, zbog čega postoji još prostora za sniženje kamatne stope, a posebno ako bi se rizici u ekonomiji na državnom nivou amortizovali, odnosno ublažili.

Trenutno je uzrok smanjenja kamatnih stopa velika konkurencija na finansijskom tržištu. U Crnoj Gori posluje 12 banaka, a očekuje se da na tržište uđu još tri ili četiri banke. Žešća konkurencija u bankarskom sektoru će u 2015. godini dovesti do daljeg snižavanja kamatnih stopa ili do stabilizacije na postojeći nivo. Dodatno snižavanje bi moglo biti i posljedica umanjenja rizika u ekonomiji. Nažalost, još postoje visoki troškovi regulacije na nivou bazelskih sporazuma i na nivou majki banaka čije ćerke banke ovdje posluju rekao je Drecun.

Guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić kazao je da su kamatne stope banaka u posljednjih nekoliko mjeseci padale, a da je povećana kreditna aktivnost. On je saopštio da su na osnovu analize koju je CBCG sprovela, kamatne stope banaka od januara do septembra imale tendenciju porasta. Dakić je naveo da su kamatne stope banaka u oktobru u odnosu na septembar smanjene preko jedan procentni poen. On je dodao da je, osim što je došlo do smanjenja kamatnih stopa banaka, u istom periodu evidentirano i povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Kamate za kredite građanima prosječno iznose oko 15 odsto, za privredu preko 12, a kod mikrofinansijskih institucija su od 27 do 29 odsto u prosjeku.

Drecun kaže da je jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju brže regulacija koja je višeslojna i skupa. On objašnjava da je osnovni bazelski princip zaštita deponenata i da je regulacija takva da se uslovi poslovanja i plasiranja kredita pooštravaju.

To znači da se povećavaju iznosi rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke.

Naša supervizija prati taj trend tako da dolazi do podizanja troškova svake banke po jedinici plasiranog proizvoda, što zavisi od njene veličine. To može biti jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju još brže kaže Drecun.

Troškovi supervizije Universal Capital banke za prošlu godinu iznosili su 50.000 eura, a u 2014. bili su 100.000 eura.

On kaže da se Univerzal Capital banka ne plaši konkurencije jer je riječ o manjoj banci koja je likvidna, koja je održala blago pozitivan rezultat i koja je fokusirana na kratkoročni kredite.

U novu godinu ulaze sa novom strategijom i novim ambicijama, nakon što su u 2014. realizovali plan unutrašnje reorganizacije.

Mizerna dobit od depozita

Drecun doda je da je U 2014. za bankarski sektor karakterističan rast depozita i da je pad pasivnih kamata izraženiji od pada aktivnih jer su rizici još na visokom nivou. Pojedine banke imaju nisku kamatnu stopu na oročene depozite duže od godinu, koja se kreće ispod dva odsto, za razliku od prije nekoliko godina kada je ona iznosila oko pet odsto. Veće banke u Crnoj Gori, koje imaju majke banke u inostranstvu, stabilne su kada je riječ o izvorima finansiranja, što znači da bi mogle da ruše kamatnu stopu, ali ne u većoj mjeri zbog rizika zemlje i skupe regulative.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *