Zirat banka podnijela zahtjev CBCG

Dodajte komentar

Turska Zirat banka podnijelaje zahtjev Centralnoj banci za otvaranje filijale u Crnoj Gori, saznaje nezvanično Pobjeda.

Otvaranje filijale turske državne banke bilo je najavljeno u decembru prošle godine, kad je generalni direktor za međunarodno bankarstvo u Zirat banci Osman Arslan boravio u Podgorici i sa ministrom finansija Radojem Zugićem razgovarao o mogućnosti dobijanja dozvole za rad u Crnoj Gori.

Otvaranjem Zirat banke u Crnoj Gori došlo bi do brže realizacije velikih razvojnih projekata i investicija, kao i širenja biznisa turskih investitora. U Crnoj Gori posluje već nekoliko turskih kompanija, od kojih je najveći investitor Toščelik, koji je vlasnik nikšićke Željezare.

O otvaranju filijale Zirat banke lani je razgovarao i crngorski ambasador u Ankari Ramo Bralić sa generalnim direktorom Huseinom Ajdinom, Osmanom Arslanom i članom odbora direktora Feyzi Ćuturom.

Tad je predloženo da se u Crnoj Gori otvori banka sa punim bankarskim kapacitetom, a ne kao filijala Zirat banke u Sarajevu, jer bi na taj način ekonomska saradnja i investiciona aktivnost turskih kompanija bila realnija i efikasnija.

Poslovodstvo banke je istaklo da nemaju praksu kupovine banaka, jer im je predlagana i ta mogućnost.

Zirat banka je državna banka Turske, koja je afirmisana kao jedna od najiskusnijih i široko organizovanih banaka u Turskoj, sa preko 1.600 filijala u zemlji i preko 80 u inostranstvu.

U Crnoj Gori sada posluje 12 banaka.

Centralna banka ima rok do tri mjeseca

Ranije je jedna banka sa italijanskim kapitalom podnijela zahtjev za otvaranje banke u Crnoj Gori. Iz Centralne banke Pobjedi su prije dvadesetak dana potvrdili da je zahtjev stigao, ali nijesu rekli o kojoj se banci radi. Istakli su da je rok za odlučivanje po predatom zahtjevu 180 dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *