Švajcarac većinski gazda Tare

Dodajte komentar

Kontroverzni švajcarski trgovac oružjem Hajnrih Tomet završio je dokapitalizaciju mojkovačke fabrike oružja “Tara Aerospace and Defence Products”.

Time je njegova firma BT International dostigla 49 odsto vlasništva. Sa povezanom firmom “Kandussi Beteiligungs-und Handels”, koja ima 2,12 odsto akcija, Tomat kontroliše većinski paket, pišu Vijesti.

Izmijenjeni Zakon o stranim investicijama stupio je na snagu 1. novembra ove godine i njime je omogućeno da stranci

mogu imati većinski paket akcija, a do tada je njihovo učešće bilo ograničeno na maksimalnih 49 odsto vlasnika.

Svjetski mediji, među kojima i “Njujork Tajms”, istraživačke novinarske mreže i Amnesti internešenl navodili su da je Tomet optuživan za šverc oružja i da je bio na listi američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem.

Tomet je ranije negirao umiješanost u bilo kakve nelegalne radnje u vezi sa prodajom oružja, tvrdeći da su to podmetanja konkurencije. On je 2006. godine bio na listi američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem.

Prije ove dokapitalizacije od 157 hiljada eura, koja je okončana u srijedu, Vlada je imala 34 odsto akcija, BT International 31 odsto, Krušik Valjevo 19 i ostali oko 13 odsto. Sada Vlada ima 26 odsto, a Krušik Valjevo 14 odsto.

BTI je 2007. privatizovao tadašnju vojnu fabriku “4. novembar” i od nje napravio dvije firme od kojim se zvanično samo “Tara Aerospace and Defence Products” bavi vojnom industrijom a druga “Tara Precision Works” je zvanično civilna.

Međutim, obje se nalaze u istom fabričkom krugu.

BTI je udio u “4. novembar” kupio za gotovo 13 puta manju cijenu od nominalne.

Dvije godine ranije Tomet poslao pismo da je zainteresovan za bivše preduzeće Saveznog ministarstva odbrane koje je 2003. preuzela Vlada Crne Gore i izvela ga iz stečaja.

Tometova kompanija bila je jedini ponuđač na tenderu.

Vlada Tometu pomogla da postane glavni vlasnik

U posljednje dvije godine Vlada je pomogla Tometu da poreski dug od 1,5 miliona eura plati na rate i na njegov zahtjev pokrenula izmjenu zakona kako bi mu omogućili da postane većinski vlasnik. U vojnom dijelu fabrike došlo je do eksplozije u februaru ove godine, kada je povrijeđena jedna radnica, a prije dva mjeseca u civilnom dijelu kada je ranjeno šest radnika. U oba slučaja inspekcija je utvrdila kršenja pravila o zaštiti na radu zbog čega je izrekla kazne i mjere. U oktobarskoj eksploziji povrijeđena su dva radnika civilne i četiri iz vojno fabrike što ukazuje da rade u istim prostorijama.

Tomet je imao i treću kompaniju “Tara Perfection” čiji je osnivač bio BTI, i koja u zvaničnom privrednom registru nije bila vojna. Međutim, na sajtu Tara grupe navedeno je da upravo ova firma u okviru “podjele posla” proizvodi pištolj TM-9 i automatsku pušku TM-4. Ovu firmu je u septembru pripojio firmi “Tara Precision Works”.privatizaci

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *