Rusija spašava banke dokapitalizacijom

Dodajte komentar

Ruska Duma je donela zakon koji će omogućiti dokapitalizaciju banaka sumom od bilion rubalja (16,6 milijardi dolara) preko Agencije za osiguranje depozita i putem državnih kreditnih obveznica. Zakon predviđa da pri realizaciji federalnog budžeta za 2014. godinu vlada ima pravo da u cilju povećanja kapitalizacije ruskih banaka može iskoristiti sredstva Agencije za osiguranje depozita do bilion rubalja prodajom federalnih obveznica, prenio je Tas.

“Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je, predstavljajući predlog zakona, rekao da će takva dokapitalizacija banaka omogućiti da se poveća kapital bankarskog sistema za oko 13 odsto. To odgovara ukupnom negativnom efektu koji je bankarski sistem pretrpio ovih dana”, ukazao je on.

Predsjednica Revizorske komisije Tatjana Golikova skrenula je pažnju da će dokapitalizacija banaka, bez obzira što se ne radi o “novčanim operacijama”, izmijeniti osnovne karakteristike budžeta. Budžetski suficit će umesto 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, projektovanih prilikom donošenja budžeta, dostići nivo od 0,85 do jedan odsto, objasnila je ona.

Ako banke dobiju dodatni kapital, to će očigledno imati uticaj na sniženje kamatnih stopa u realnom sektoru ekonomije. Zbog toga je važan momenat uravnoteženja, kako bi se međusobni odnos banaka i realnog sektora privrede stabilizovao, objasnili su stručnjaci.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *