SAD dižu rampu, Kuba će procvjetati

Dodajte komentar

Ublažavanje trgovinskog embarga SAD prema Kubi biće pravo osvježenje za oslabljenu privredu Havane, dajući podsticaj najnovijim reformama komunističkog režima.

Osnovne odlike ekonomskih sankcija koje su Kubi uvedene od 1960. godine ostaće na snazi, sem u slučaju ako američki predsjednik Barak Obama ubijedi Kongres da ukine embargo, prenosi agencija Frans pres.

Niz mjera koje je najavio Obama bi mogle da, kada dva hladnoratovska neprijatelja normalizuju odnose, doprinesu povećanju ekonomske razmjene između Kube i SAD, ocenjuje francuska agencija.

Prema riječima kubanskog ekonomiste Pavela Vidala, ublažavanje sankcija Kubi “ne samo da će povećati trgovinu sa SAD i doprineti većem prilivu turista, već će takođe poslati veoma pozitivnu poruku međunarodnoj zajednici u pogledu ekonomske budućnosti ostrva”.

Naime, prvi put u posljednjih nekoliko decenija, američki turisti će biti u stanju da koriste kreditne kartice tokom boravka na Kubi, a američke banke i druge finansijske institucije će moći da uspostave platni promet sa kubanskim bankama i finansijskim institucijama.

Svake godine, preko 90.000 američkih građana poseti Kubu, uprkos ograničenjima na količinu potrošenog novca, kao i na broj kubanskih proizvoda koje mogu ponijeti kući.

Kada Obamina administracija u narednim nedeljama ublaži ograničenja na promet ljudi, budući da je sada putovanje na Kubu omogućeno samo za 12 kategorija građana, broj turista će vjerovatno početi da raste.

Iznos novca koji će iz SAD moći da se šalje na Kubu će porasti sa 500 dolara na 2.000 dolara po kvartalu, a pomenuta sredstva će moći da budu iskorišćena za ulaganja u privatni posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *