Prva banka: Od Bara naplatili 2,5 miliona eura Pavićevićevog duga

Dodajte komentar

Rasprava u drugom sporu u Privrednom sudu, po tužbi Prve banke, čiji je najveći vlasnik Aco Đukanović, protiv opštine Bar odložena je, kako je kazala sutkinja Dijana Raičković, da bi parnične stranke pokušale da mimo riješe spor 18. februara sljedeće godine.

Punomoćnici stranaka predložili su da se odloži rasprava i saglasili se da se usvoji predlog o spajanju tri predmeta ujedan parnični postupak, zbog, kako je navela sutkinja Raičković, ekonomičnosti i cjelishodnosti postupka, piše Pobjeda.

Prva banka prinudno je od opštine Bar naplatila 2,5 miliona eura, po osnovu tri izdate mjenice, koje su date kao garancija da će kamate za povučene kredite za kupovinu stanova u zgradi. Tu je zgradu trebalo da izgradi Zavod za izgradnju Bara u stečaju, čiji je vlasnik bio gradonačelnik Bara Žarko Pavićević. Opština Bar izjavila je prigovor na prinudnu naplatu 2,5 miliona, koji je usvojilo Vijeće Privrednog suda, zbog čega je Prva banka po automatizmu povela tri nove parnice protiv opštine, kako bi dokazala opravdala nost prethodno naplaćenog potraživanja po i osnovu validne isprave. Prva banka je tužila opštinu Bar za 1,16 miliona

eura na ime dospjelog i neizmirenog duga, počev od 6. maja ove, pa do konačnog namirenja 19. maja naredne godine. Barska opština je podnijela prigovor protiv javnog izvršenja, što je sud prihvatio. Pavićevića je u septembru ove godine na čelu barske opštine zamijenio dr Zoran Srzentić, po dogovoru koalicionih partnera DPS-a i SDP-a, a na osnovu rezultata majskih izbora. Stečaj u Zavod za izgradnju Bara uveden je u novembru prošle godine, na zahtjev Atlas banke Duška Kneževića zbog duga od 750.000 eura.

Početkom februara ove godine Zavod je bankrotirao odlukom stečajnog sudije Privrednog suda u Podgorici Veselina Vujoševića.

Osim Prvoj, Pavićević je ostao dužan Hipotekarnoj banci 130.000 eura, CKB-u 1,5 miliona, Poreskoj upravi 2,9 miliona, dok za 150 radnika duguje deset plata i doprinose od 2009. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *