Krediti u “švajcarcima”: Reprogram predložen, ali odbijen

Dodajte komentar

Klijenti Hypo Alpe-Adria banke kojima su odobreni krediti obračunavani u švajcarskim francima, a isplaćeni u eurima ne pristaju na njihov reprogram, već najavljuju da će sudskim putem tražiti da im se kamata, koja je takođe obračunavana u eurima, zaračuna prema kursu dvije valute koji je važio na dan potpisivanje ugovora o kreditu, pišu današnje Dnevne novine.

Tvrde da su zavarani

“Od HAAB sam dobio pogrešne, netačne i zavaravajuće informacije, gdje je valutni rizik izmišljen i trivijalizovan. Na dan potpisivanja ugovora sam u jednom dokumentu pročitao da se kredit veže uz švajcarski franak, gdje je pisalo i da su u pitanju dvije stabilne valute gdje kurs može da varira jedan do dva odsto”, kazao je Dnevnim novinama Dragan Senić iz Centra za zaštitu potrošača, koji je pokrenuo postupak protiv banke.

Na pitanje da li je klijentima koji tuže banku ponuđen reprogram dugova, sagovornik DN rekao je da jeste, ali da je to odbio jer ne želi nagodbu s bankom oko njenih propusta.

U HAAB su DN pojasnili da klijenti uvijek mogu da se obrate banci za neka od mogućih rješenja jer, kako su istakli, pristup koji banka može ponuditi, i to na individualnoj osnovi, a uz ocjenu svakog pojedinog dužnika je restrukturiranje duga u francima.

“Ovo bi podrazumijevalo mogućnosti koje bi se ocjenjivale i utvrđivale na individualnoj osnovi, a u pitanju su konverzija duga u francima u eure, po kursu koji važi na dan konverzije, produženje roka otplate kredita, odobrenja grejs perioda, razmatranje visine stope redovne kamate ili razmatranja visine stope zatezne kamate”, precizirali su u HAAB.

CBCG predlaže nove parametre

U Centralnoj banci Crne Gore, koja je regulator i čija funkcija je održavanje zdravog bankarskog sistema kroz kontrolu rada banaka, ističu da i pored zainteresovanosti da se problem riješi na adekvatan način, nijesu bili ovlašćeni da nameću model rješavanja spornog odnosa, nastalog kao posljedica naglog jačanja švajcarske valute.

“U nastojanju da korisnicima kredita olakša finansijski položaj, na način da im pomogne da lakše servisiraju dospjele obaveze, preporuka CBCG bila je da HAAB, u dijalogu sa korisnicima kredita, pažljivo sagleda nastalu situaciju i kroz restrukturiranje duga, smanjenjem kamate ili izmjenom parametara za obračun iste, pronađe rješenje koje će olakšati položaj dužnika”, pojasnili su u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *