Kako stati na noge nakon gubitka posla

Dodajte komentar

Jeste li jedna od osoba koja je pogođena nezaposlenošću, stambenim kreditom, dugovima, nestabilnim poslom ili bilo kojom ličnom finansijskom katastrofom? Jeste li znali da se u takvim slučajevima javlja pravi osjećaj tugovanja, baš kao i kod prekida veze na primjer.

Koje su emocije najčešće vezane uz finansijske probleme?

Tuga
Ljutnja
Osjećaj krivice
Anksioznost
Usamljenost
Šok
Čežnja

Koje se navike razmišljanja pojavljuju?

Nevjerica
Zbunjenost
Zabrinutost

Ponašanje?

Nesanica
Gubitak apetita ili povećan apetit
Osamljivanje
Plakanje
Umor

Sve iznad navedeno su simptomi tugovanja. Naše društvo obično o tuzi misli kao nečemu što se isključivo veže uz smrt i gubitak ljubavi, ali u stvarnosti tuga se javlja kada iskusimo bilo kakav gubitak.

Komplikacije financijske tuge

Naše osjećaje vezane uz finansijske probleme ne doživljavamo kao tugu, a baš zbog toga oni mogu biti komplikovani, jer ne samo da je došlo do finansijskog gubitka, nego se javljaju još neke komplikacije:

– Neugodnost – Ako ste izgubili svu svoju ušteđevinu ulažući u dionice zbog lošeg informiranja ili kupili drugi stan na kredit u cilju brze zarade jer su vas uvjeravali da cijene mogu samo rasti vjerovatno vam je neugodno o tome pričati.

– Gubitak identiteta – Što je prva stvar koju vas neko pita kada vas upozna?! Što radiš? Obično se ljudi identifikuju sa svojim poslom, pa ako ste izgubili posao možda više niste sigurni ni ko ste ni šta ste.

– Osjećate se izdanim – Ako ste donijeli lošu finansijsku odluku zbog toga što vas je neka službena ili neslužbena osoba pogrešno savjetovala vjerovatno se osjećate kao da više nikome ne možete vjerovati.

– Financijski gubitak doživljavate kao dokaz lične nesposobnosti – Vjerovatno znate pomisliti da bez obzira što je situacija jako loša, da još uvijek postoje oni koji rada i kojima dobro ide.

– Nedostaju vam društveni rituali – Kada bliska osoba umre, postoje rituali koji vas privikavaju na gubitak, pogreb, misa, crnina i sl. Ali kada izgubimo posao nema načina na koji možemo odraditi službeno tugovanje.

Poprilično komplikovano, zar ne?

Ponovno vraćanje na noge nakon financijske tuge

Kako se treba nositi s tugom koja se javlja zbog finansijskih gubitaka?

Ispod slijedi pet ideja, koje vam naravno ne mogu vratiti ono što ste izgubili, ali vam mogu pomoći da emotivno ponovno stanete na noge.

-1- Prihvatanje

Vrijeme je da prihvatite da ste tužni zbog gubitka. Niste bolesni, niste nesposobni, niste depresivni, nego ste samo tužni zbog gubitka, a to je sasvim normalno.

Imenovanje emocije pravom riječi donosi veliku korist. Drugi važan korak nakon prihvatanja, je i prestanak odupiranja. Nema smisla da se borite protiv stvarne emocije, etiketirajući je na drugi način. Dopustite sebi da osjetite tugu, procesuirajte emociju i shvatite da život ide dalje čak i kada tugujete.

-2- Potražite novi pogled

Pod stresom svih finansijskih briga to vam se može učiniti kao najgora stvar koja vam se ikad dogodila. Možda i je. Ali malo razmislite o drugim „najgorim“ stvarima koje su vam se desile kroz život. Ovo možda neće biti ugodno i lako, vjerovatno imate još uvijek poteškoća da pričate o njima. Zar ne?

Prisjetite se da ste i ranije prolazili kroz teška vremena i uspjeli ih proći.

-3- Potražite podršku porodice 

Bez obzira što je finansijski gubitak za vas sramotan i neugodno vam je razgovarati o tome, ovo nije trenutak u kojem trebate da budete sami. Razgovarajte s prijateljima i porodicom lji o tome. Kod tugovanja je ključno da se tuga podijeli i da čujete riječi utjehe.

Ako svoj gubitak držite samo za sebe on može postati „tamna tajna“. Iznesite svoje osjećaje na otvoreno i udahnite im svjetlost.

-4- Kreirajte pozitivne emocije

Potrudite se kreirati situacije u svome životu koje ne zavise od novca, a donose vam pozitivan osjećaj. Pozitivne emocije neće samo pomoći da na trenutak zaboravite tugu, nego pune vaše tijelo i um energijom i mentalnom snagom, što će vam pomoći da lakše rješavate probleme i stvarate nove ideje.

Ponekad kada tugujemo, iz ovog ili onog razloga, mislimo kako nije u redu smijati se, međutim ne samo da je sasvim u redu , nego je i nužno smijati se i baviti pozitivnim stvarima. To će vam pomoći da se izvučete iz svojih okvira i vratite kreativnost. Stoga je komedija, smijeh s prijateljima i sve slično jako bitno za oporavak. Ne brinite, vaš problem neće pobjeći, slobodno ga možete zaboraviti i ignorisati.

-5- U svemu pronađite nešto dobro

Ovo je ustaljena fraza, ali da nije djelotvorna bila bi zaboravljena i ne bi bila ustaljena. Malo se odmaknite od svoga gubitka i svoje tuge.

Jeste li se otvorili nekim novim mogućnostima zbog toga što ste izgubili posao?

Jeste li shvatili kolika su vam potpora prijatelji ili porodica zbog toga što ste izgubili posao?

Jeste li naučili kako s manje novaca živjeti kvalitetno?

Jeste li možda shvatili da bez mnogo toga možete?

Jeste li jača osoba, otpornija i kreativnija nego ste ikad bili?

U svakoj situaciji ima nešto dobro, samo to morate uočiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *