EU: Do 2017. otkriti imena pravih vlasnika svih kompanija

Dodajte komentar

Europska unija postigla je dogovor o novim pravilima kojima se želi spriječiti pranje novca i finansiranje terorizma putem fiktivnih kompanija.
EU novim pravilima želi spriječiti iskorištavanje fiktivnih tvrtki za financiranje terorizma, pranje novca zarađenog kriminalom i poreskevaziju.

Direktiva, četvrta zaredom, prvi put predviđa obveznu uspostavu centralnih nacionalnih registara o stvarnim vlasnicima kompanija, trustova i drugih pravnih osoba, s njihovim imenima, mjesecom i godinom rođenja, nacionalnošću i državljanstvom.

Banke, računovođe, advokati, trgovci nekretninama i kockarnice takođe će morati pripaziti na transakcije svojih klijenata.

Slobodan pristup registrima imaće mjerodavne nacionalne vlasti iz cijele Unije, dok se djelimičan pristup predviđa za banke kako bi mogle provjeriti ko su im klijent, i bilo koju drugu zainteresovanu stranu, uključujući istraživačke novinare, ako dokažu “legitiman interes”.

Nove mjere trebale bi stupiti na snagu 2017. Dogovor, koji iduće godine još treba formalno potvrditi, ide dalje od širokih načela o stvarnim vlasnicima koje je prošli mjesec prihvatila skupina G20 uprkos rezervama Kine.

Transparency International ocijenio je dogovor EU-a prekretnicom, ali i upozorio da to neće osigurati punu transparentnost jer se novinarima i javnosti dopušta samo djelimičan pristup registrima.

Pojedinosti o trustovima ne bi uopšte bile javne, ističe, iako bi bile dostupne nacionalnim vlastima kao što su agencije za borbu protiv kriminala. TI smatra da bi sve države članice trebale slijediti Veliku Britaniju, Francusku, Dansku i Holandiju u njihovim planovima da javnosti u cijelosti omoguće pristup podacima o stvarnim vlasnicima preduzeća.

U svijetu se svake godine opere novac u vrijednosti od 2 do 5% svjetskog BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *