Holandija provjerava Facebook privatnost

Dodajte komentar

Američki tehnološki divovi u konstantnom su sukobu s evropskim regulatorima kad je riječ o privatnosti.

Osim Googlea, koji je stalna tema rasprava u EU, na red je došao i Facebook. Holandski regulatori odlučili su da istraže Facebookove izmijenjene uslove korištenja.

Facebook je nedavno odlučio da pojednostavi način na koji se uslovi korištenja prezentuju korisnicima, budući da su uslovi dosad pisani krutim administrativnim stilom koji nije bio pretjerano razumljiv niti zanimljiv korisnicima. Zbog toga su odlučili pravila o korištenju privatnih podataka korisnika napisati konciznim i svima razumljivim stilom.

U novim uslovima korištenja, međutim, piše da Facebook ima pravo koristiti informacije sadržane u postovima, porukama i ostalim online interakcijama 1,3 milijarde korisnika za sopstveni poslovni cilj – oglašavanje.

Ta je problematika temelj istrage koju je Holandija pokrenula. Temeljno pitanje je koliko su takvi uslovi korištenja usklađeni s lokalnim odredbama o zaštiti podataka.

HOlandski regulatori, College Bescherming Persoonsgegevens, odnosno C.B.P., izjavili su kako su kontaktirali Facebook te zatražili odlaganje sprovođenja novih uslova dok se istraga ne dovrši. Oni imaju pravo da kazne kompaniju ukoliko krši pravila privatnosti države.

Na primjer, u ponedjeljak su izjavili kako će kazniti Google s 18 miliona dolara ukoliko kompanija ne prestane koristiti istoriju pretraživanja i podatke korisnika s ciljem individualizovanja oglašavanja.

Facebook je odgovorio kako su novi uslovi korištenja usklađeni sa zakonima zemalja. Iz kompanije su dodali kako su iznenađeni i razočarani pokrenutom istragom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *