Rusija u haosu nakon pada rublje: Cijene se mijenjaju nekoliko puta dnevno

Dodajte komentar

Kriza sa ruskom rubljom dovela je do velikih poremećaja na ruskom tržištu. Trgovci svoje cijene koriguju i nekoliko puta dnevno, a Rusi novonastalu situaciju nastoje iskoristiti na najbolji način.

Tako je juče veliki broj kupaca nagrnuo u trgovine luksuznom opremom, kako bi u vrijeme inflacije povoljno došli do proizvoda poput iPhonea. No, kupuje se masovno i u drugim prodavnicama, posebno hrana.

Na primjer, u Samsungovim prodavnicama mijenjaju cijene svojih proizvoda i po nekoliko puta dnevno, kako ih ne bi prodali u bescijenje. U isto vrijeme, cijena većine prehrambenih artikala u supermarketima jutros je povećana za pet do sedam posto, piše Telegraph.

Britanski mediji prenose riječi jedne starice koja je kazala da je štedjela novac kako bi kupila poklone svojim unucima, ali da za 500 rubalja više ništa ne može kupiti.

Navodi se, međutim, kako je bankarski sektor i dalje dobro podržan kapitalom te uz pomoć ruske centralne banke, a razmišlja se i o dokapitalizaciji banaka. Rusija i dalje drži vrlo velike rezerve nafte i plina, kao i mnoge druge resurse, što predstavlja vrijednost koja je trenutno potcijenjena.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev sastao se sa direktorima nekih od najvećih korporacija u Rusiji, kako bi se spriječio odliv kapitala iz posrnule ekonomije.

Kada je riječ o padu rublje, prije godinu dana za jedan dolar je bilo moguće kupiti 32 rublje, dok je jutros za jedan dolar bilo moguće kupiti 68 rubalja. Prema posljednjim informacijama, situacija se tokom dana popravila, te za jedan dolar možete kupiti 61 rublju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *