Novi propisi EU protiv utaje i prljavog novca

Dodajte komentar

Članice Evropske unije i Evropski parlament dogovorili su nove propise za borbu protiv utaje poreza, kao i protiv kanalisanja “prljavog” novca.

Lideri su dogovorili i propise kako bi spriječili da “prljavi” novac kriminalnih i terorostičkih grupa bude kanalisan kroz anonimne kompanije, navodi se u saopštenju Komiteta za ekonomske poslove Evropskog parlamenta.

Cilj najnovijih propisa jeste da se spriječi da anonimne i fiktivne kompanije budu iskorišćene za finansiranje terorističkih grupa, pranje novca od kriminalnih aktivnosti ili utaju poreza, prenosi Reuters.

U okviru najnovijih propisa, planirano je formiranje centralnih registara kompanija i njihovih vlasnika, zatim trast (dobrovoljnih) fondova i drugih pravnih entiteta, koji će sadržati imena, mjesec i godinu rođenja, nacionalnost i mjesto boravka ljudi u čijem su vlasništvu te kompanije i od kojih ostvaruju profit.

Od banaka, zakonodavaca, trgovaca nekretninama i kazina, takođe će biti zahtijevano da budu daleko oprezniji u pogledu sumnjivih transakcija njihovih klijenata.

“Formiranje centralnih registara vlasnika kompanija pomoći će da se skine veo tajnovitosti sa ofšor računa i znatno će pomoći u borbi protiv pranja novca i utaje poreza”, izjavio je poslanik u EP koji je pomogao u izradu novih propisa, Krišjanis Karinš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *