Rejmer ostaje bez devet miliona

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Milica Popović usvojila je tužbu Uniproma protiv slovenačkog preduzetnika Franca Rejmera i poništila ugovor o ustupanju dijela osnivačkog kapitala između Uniproma, vlasnika Veselina Pejovića, i Rejmera u preduzeću Gradir Montenegro, koje je upravljalo rudnikom Šuplja stijena od 2006. do 2011. godine, saznaje „Dan”.

Pejović i Rejmer su ugovor potpisali 9. juna 2008. godine i prema tom ugovoru Pejović se obavezao da Rejmeru uplati dva miliona eura i preuzme kredit od 6,9 miliona eura, za koji je Rejmer garantovao ličnom imovinom u Sloveniji. Na osnovu istog ugovora Rejmer je odgovorio protivtužbom i tražio isplatu 8,9 miliona. Njegov tužbeni zahtjev Popovićeva je odbacila.

Rejmer je zbog ugovora sa Pejovićem, koji je poništen, početkom oktobra podnio krivičnu prijavu protiv nikšićkog biznismena, koji od jula gazduje Kombinatom aluminijuma, njegovog advokata Zorna Vukčevića i bivšeg direktora NLB Montenegrobanke Črtomira Mesariča. On u tužbi trvdi da su ga oštetili za osam miliona eura. Vrhovno državno tužilaštvo je na osnovu tužbe pokrenulo izviđaj.

Rejmer je optužio Pejovića da nije ispunio uslove iz ugovora već da je u oktobru 2008. godine, četiri mjeseca poslije potpisivanja, organizovao nelegalnu skupštinu akcionara Gradir Montenegra, bez znanja Rejmera, tada vlasnika 50 odsto kapitala, i donio odluku o povećanju osnivačkog kapitala za 100 eura i izmjeni statuta.

Rejmer tvrdi da je Pejović smanjio njegov udio u Gradiru, a da nije ispunio obaveze iz ugovora koji je Privredni sud poništio. Većinsko vlasništvo omogućilo je Pejoviću da donosi poslovne odluke o zaduživanju i sklapanju komercijalnih ugovora kompanije, naveo je u prijavi.

Rejmer u prijavi tvrdi da su Pejović i njegov advokat Zoran Vukčević u saradnji sa N.N. licem iz Centralnog registra privrednih subjekata, na osnovu lažnih dokumenata, registrovali Pejovića kao vlasnika 51 odsto kapitala. Slovenački privrednik je kazao da je Pejović kasnije uspostavio poslovne kontakte i prodao udio u Gradiru za 60 miliona eura, te da od tih para nije izmiren kredit od 6,85 miliona, koji je on podigao za potrebe Gradira, a pod hipoteku dao dvije vile u Sloveniji. Zbog toga je krivičnom prijavom obuhvatio i Mesariča. Njega je optužio jer je od 60 miliona, dobijenih od prodaje Rudnika Poljacima, za naplatu kredita povukao samo 895 hiljada eura i nije naplatio cjelokupan iznos kako bi zatvorio kredit. Zbog toga NLB banka iz Ljubljane sudski prodaje njegove dvije vile u Sloveniji.

Poljska kompanija Zakladi, u septembru 2011. godine, kupila je od Pejovića 51 odsto Gradira za 15 miliona, dok je u avgustu prošle godine kompletirala vlasništvo sa kupovinom 48 odsto udjela. Pejović i Rejmer su kupili Šuplju stijenu 2006. godine za 401 hiljadu eura.

Poljaci sada imaju 99,5 odsto kapitala

Četiri mjeseca nakon prodaje rudnika Poljacima, Pejović ima 66,5, a Rejmer dva i po odsto kapitala. Ukupan kapital tada je iznosio 3,5 miliona, a samo tri mjeseca kasnije društvo se dokapitalizuje sa deset miliona i time Zakladi i Pejović povećavaju udio na 51,97, odnosno 67,3 odsto, dok se Rejmeru udio smanjuje na 0,65 odsto.

U avgustu prošle godine Pejović prodaje udio Poljacima i oni postaju vlasnici 99,36 odsto. U februaru ove godine izvršena je nova dokapitalizacija od tri miliona, čime, prema poslednjim podacima, Zakladi povećava udio na 99,66 odsto, a Rejmeru se udio smanjuje na 0,53 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *