“Neodoljiva” ponuda za Hypo banke na Balkanu

Dodajte komentar

China Energy Reserve and Chemicals Group predala je novu ponudu za Hypo Alpe Adria banku, koju smatra “neodoljivom”, dok Ministarstvo finansija Austrije i dalje tvrdi da ponuda nije prihvatljiva jer nije predata u roku.

Prema pisanju austrijskih medija, kineska kompanija predala je ponudu u kojoj za šest banaka na Balkanu nudi 350 miliona eura, što je 40 miliona više u odnosu na konkurenciju.

Posebno važno u ponudi je što bi kineska grupacija odmah nadoknadila 2,2 milijardi eura Hypo International Austriji koje je ona uložila u banke na Balkanu. Time bi 2,2 milijardi eura mogle odmah biti preusmjerene u budžet Austrije, zbog čega Kinezi svoju ponudu smatraju “neodoljivom”.

Ministarstvo finansija Austrije, međutim, ostaje čvrsto pri stavu da ponuda nije predata u roku, i ističe da bi ponuđači, koji su ispoštovali rokove, u slučaju promjene rokova mogli podnijeti tužbu. Kinezi ne prihvataju ovaj odgovor, ukazujući da je do sada u više navrata došlo do izmjene uslova tokom prodaje banke.

Ostali ponuđači, koji su u roku predali ponude, američki fond Advent i EBRD, ruski VTB s bugarskim investitorom Denisom Barekovim i Expo banka iz Kazahstana, bi 2,2 milijarde eura, koje je država Austrija uložila u mrežu Hypo na Balkanu tek nakon više godina vratili u budžet Austrije.

index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *