Kina nudi tri milijarde dolara za region

Dodajte komentar

Kineski premijer Li Kećijang je najavio da će njegova zemlja osnovati novi investicioni fond od tri milijarde dolara, koje će učesnice Samita moći da koriste.

“Novac iz tog fonda koristiće se na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane”, rekao je Kećijang.

Premijer Kine je izrazio nadu da će njegova zemlja moći da otvori fabrike u ovom dijelu Evrope koje će proizvoditi opremu, meterijal i postrojenja potrebna za razvoj infrastrukture u regionu, što će stvoriti radna mjesta.

Najavio je da će Kina tokom samita u Beogradu predložiti uspostavljanje i koordiniranje finansiranja sa zemljama regiona, i da će biti formiran i poslovni savjet Kine i 16 evropskih država. Prema njegovim riječima, od kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara koje zemlje centralne i istočne Evrope mogu koristiti, a biće obezbijeđeno još sredstava.

Kećijang je dodao da će Kina povećati iznos u fondu za saradnju sa zemaljama regiona, podsjetivši da je Crna Gora udvostručila izvoz u njegovu državu, dok su druge zemlje poput Češke i Rumunije imale rast tog izvoza za 20-30 odsto.

“Iako je sada zima, ipak miriše proljeće. Treba da očekujemo plodonosno proljeće”, zaključio je kineski premijer.

On je najavio da će se u Kini u junu 2015. godine održati sajam investicija i trgovine na kojem će učestvovati 16 zemalja istočne i centralne Evrope. Privreda svijeta, kako je ukazao, usporila se i mnoge zemlje suočavaju se s ekonomskim padom, uz jak inflatorni pritisak.

Za oporavak ekonomije potrebna je saradnja kompatibilnih partnera, kao što je slučaj s Kinom i 16 centralnih i istočnoevropskih država, rekao je Kećijang.

Kako je rekao, potreba zemalja srednje i istočne Evrope za infrastrukturom, prilika je za razvoj, ali saradnja nije moguća bez stabilnih političkih prilika.

Kineski premijer je podsjetio da je Kina “bez oklijevanja priskočila u pomoć” i otkupila obveznice nekih evropskih država koje su u krizi i time poručila da je Kina ozbiljan investitor.

“Želimo da vidimo stabilnu prosperitetnu Evropu i snažan euro”, naglasio je Li Kećijang.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *