Eurofond: Akcionari odlaze i traže 5 miliona

Dodajte komentar

Vlasnici Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond danas će u hotelu „Grand” na Cetinju u podne odlučivati o predloženom programu razvoja fonda.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, vlasnici oko 14-15 odsto akcija prijavili su se da će glasati protiv plana i zahtijevati da im se, u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima, u roku od godinu dana, isplati vlasnički udio vrijedan između pet i šest miliona eura.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem. Nakon transformacije na otvoreni i zatvoreni fond, obavljene prije dvije godine, u ZIF Eurofond ostale su nekretnine vrijedne 5,85 miliona eura, kao i kontrolni paketi akcija Bjelasica rade, Izbora Bar, Solane Bajo Sekulić iz Ulcinja i Elektrogrupe DD Jajce iz BiH.

Akcionari koji žele da izađu iz zatvorenog fonda imaće zakonsko pravo na isplatu vlasničkog uloga (akcija), tokom naredne godine u kešu ili u emitovanim obveznicama sa istim rokom dospjeća.

Prema predloženom planu razvoja gazde ZIF Eurofond najviše nade polažu u aktiviranje male hidroelektrane Voljevac u BiH koju su izgradili prije nekoliko godina i partnerstvo bjelopoljske Bjelasica rade sa kompanijom Helenik Coca Cola. Planiraju i nove investicije u Bjelasicu radu.

Elektrogrupa Jajce, u koju je Eurofond 2009. uložio 10 miliona eura, završila je i građevinske radovi na hi1 droelektrani Voljevac, instalirana je oprema i i očekuju skori početak rada.

Izbor Bar u stečaju kroz 1 reorganizaciju mjesečno 1 od izdavanja poslovnih 1 prostora prihoduje oko 9 30.000 eura, ali ima atrak] tivne nekretnine tako da i vlasnici fonda očekuju da j će u narednom periodu uz jpomoć investitora ili zajedničkom gradnjom uspjeti da ih valorizuju.

Poslije 10 neuspješnih prodaja u Eurofondu očekuju takođe da će naći investitora za kupovinu imovine Solane u stečaju.

Četvorostruka zarada za godinu

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, tromjesečni prosjek neto vrijednost jedne akcije ovog zatvorenog fonda iznosi skoro 14 centi.

Upravo prema toj cijeni za godinu će biti isplaćeno vlasništvo akcionarima koji danas napuštaju ZIF Eurofond.

Na berzi se proteklih sedmica intenzivno trgovalo akcijama ZIF Eurofonda po cijenama koje su varirale oko tri centa, što znači da su vješti trgovci i te kako mogli dobro zaraditi. Četvorostruki prinos za godinu teško je moguće ostvariti u bilo kojem biznisu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *