BiH: Trebinje bankrotiralo zbog Bobar banke, u blokadi 40.000 računa

Dodajte komentar

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, pozvao je vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo.

Uzrok bankrotu je što je pet miliona KM (oko 2,5 miliona eura) blokirano u bijelinjskoj Bobar banci koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti, javlja agencija Beta.  Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ako se za taj problem uskoro ne riješi, kao i da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim tijelima koja prate legalnost rada banaka.

Ništa bolje stanje nije ni u Brčko distriktu. Na računima Bobar banke nalazi se više od 20 miliona KM koje pripadaju javnim institucijama iz Brčkog, a najviše je pogođen Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta kojem je u toj banci “zarobljeno” oko 15 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

U Bobar banci je blokirano ukupno 40 hiljada računa građana i kompanija, ali nema službenih podatka koliko je firmi imalo depozite u Bobar banci, navodi Al Jazeera.

Bobar banka je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novmebra, dva mjeseca nakon iznenadne smrti vlasnika Gavrila Bobara, zvaničnika i zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prošlom sazivu Skupštine RS. U Bobar banci blokirani su svi računi i ulozi, a Agencija za bankarstvo RS je u banku postavila prinudnog upravnika.

Procjenjuje se da je u Bobar banci blokirano oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona eura) u ulozima za koje se drži da najverovatnije neće moći biti isplaćeni. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *