Od danas na Montenegroberzi: Sekundarna trgovina korporativnih obveznica

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi AD Podgorica danas je prvi put na crnogorskog tržišta kapitala, došlo do zaključivanja transakcija sa korporativnim kuponskim obveznicama na sekundarnom tržištu.

“Naime, sa obveznicama Hipotekarne banke AD Podgorica, simbol trgovine HB01, došlo je do zaključivanja transakcije u količinskom iznosu od 3.000 obveznica po cijeni od 101,20. Ukupna vrijednosti transakcije je 303.600 eura”, saopšteno je iz Montenegroberze.

Kako je istaknuto ova trgovina je obavljena u skladu sa Pravilima o trgovanju kuponskim obveznicama, na osnovu kojih kupac obveznica na dan saldiranja plaća prodavcu i iznos pripadajuće kamate, koja predstavlja srazmjerni dio kamate koju je prodavac „zaradio“ posjedovanjem obveznice od dana posljednje isplate kupona (u ovom slučaju od dana emitovanja) do dana saldiranja transakcije.

“Važno je napomenuti da su se obveznice prodavale uz premiju, odnosno po cijeni od 101,20 odsto od nominalne vrijednosti od 100 eura. Na toj osnovi, došlo je do “snižavanja” prinosa do dospijeća, odnosno do pada kamatne stope (šest odsto prilikom emisije) na iznos od oko 5,74 odsto”, ističe se u saopštenju.

Iz Montenegroberze je pojašnjeno da pad prinosa, predstavlja pozitivan signal jer je kroz njega iskazano povećanja povjerenja u trenutni i budući finansijski položaj i poslovanje emitenta, Hipotekarne banke AD Podgorica.

“Sa današnjim 234. danom trgovanja u ovoj godini, na Montenegroberzi AD Podgorica je od početka godine ostvaren promet od 107.666.349,20 eura”, zaključuje se u saopštenju Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *